ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Франції розпочався суд у справі нападу на французький тижневик Charlie Hebdo

02.09.2020, 12:14
Портрети розстріляних журналістів Charlie Hebdo на стіні будівлі у Парижі, фото – Reuters
Портрети розстріляних журналістів Charlie Hebdo на стіні будівлі у Парижі, фото – Reuters

У Парижі (Франція) 2 вересня розпочався суд над 14 особами, які звинувачуються в причетності до нападу понад п’ять років тому на редакцію сатиричного журналу Charlie Hebdo, повідомляє Голос Америки.

Озброєні ісламісти тоді застрелили 17 людей – працівників тижневика, а також людей поблизу редакції та в єврейській крамниці в Парижі.

Три нападники загинули в перестрілках з поліцією, а тепер перед судом постали підозрювані спільники, яких обвинувачують у фінансуванні тероризму, членстві в терористичних організаціях та постачанні зброї.

На судовий процес, що був відкладений на майже чотири місяці у зв’язку з епідемією коронавірусу, відведено 10 тижнів.

Напад на Charlie Hebdo стався 7 січня 2015 року. Приводом для нападу ісламістів стала публікація в журналі карикатур, частина з яких могла сприйматися як зображення пророка Магомета.

У день початку судового процесу журнал Charlie Hebdo знову надрукував карикатури, що спричинило протести в кількох мусульманських країнах.

Міністерство закордонних справ Пакистану засудило рішення, написавши у Twitter: “Така навмисна образа почуттів мільярдів мусульман не може бути виправдана як вияв свободи преси чи свободи висловлювань. Такі дії підривають прагнення світу до мирного співіснування та соціальної і міжрелігійної гармонії”.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що він як посадовець не має права оцінювати, чи правильно чинить видання, поширюючи певні матеріали.

“Президент ніколи не повинен оцінювати редакційних рішень журналіста, або редакції, ніколи. Бо в нас є свобода преси”, – наголосив він.

Макрон, перебуваючи в Лівані, сказав також, що у Франції рівно важливі і свобода віросповідання, і свобода слова.

“Сатира не є виявом ненависті”, – доводив Макрон у Бейруті.

Liked the article?
Help us be even more cool!