ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі почали "спецрозслідування" щодо журналіста Радіо Свобода, який живе за кордоном

Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Слідчий комітет Білорусі розпочав “спеціальне розслідування” проти журналіста й аналітика Радіо Свобода Юрія Дракахруста, а також проти інших аналітиків, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Більшість фігурантів справи – незалежні політологи, соціологи та економісти, які коментують незалежні білоруські медіа. Однак у списку є і кілька співробітників Офісу Світлани Тихановської.

Загалом слідчий комітет розпочав спецрозслідування щодо 20 осіб, яких називає “аналітиками Тихановської”: Григорій Астапеня, Філіп Біканов, Олександр Добровольський, Андрій Казакевич, Анна Красуліна, Євген Крижановський, Денис Кучинський, Вероніка Лапуцька, Олександр Лагвінець, Анна Любакова, Василь Наумов, Марія Рогова, Петро Рудьковський, Олеся Рудник, Наталія Рабова, Павло Усов, Тетяна Чулицька, Олександр Шлик, Катерина Шматіна.

Їх підозрюють у:

  • “розпалюванні расової, національної, релігійної чи іншої соціальної ненависті чи ворожнечі, вчиненому групою осіб”;
  • “закликах до санкцій, інших дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь, вчинених з використанням засобів масової інформації та мережі Інтернет”;
  • “змові або інших діях, вчинених з метою захоплення або утримання державної влади неконституційним шляхом”;
  • “входженні до складу екстремістського формування з метою скоєння злочину екстремістського характеру”;
  • а також у співучасті в перших двох зазначених злочинах.

Дата початку спецрозслідування – 24 січня 2024 року, повідомляє слідчий комітет. Обвинуваченим запропонували з'явитися до слідчого комітету.

У відомстві стверджують, що всі вони “брали активну участь у розробленні та реалізації концепції деструктивної діяльності, спрямованої на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь, а також сприяли розпалюванню соціальної ворожнечі та розбрату в суспільстві”.

Як пише Радіо Свобода, спецрозслідування в кримінальній справі може бути порушене щодо обвинуваченого, який перебуває за межами Білорусі й ухиляється від прибуття до органу, що веде кримінальний процес. Такі провадження можуть здійснюватися за 34 різними статтями, які переважно належать до категорії тяжких та особливо тяжких злочинів. Серед іншого це терористичний акт, геноцид, найманство, державна зрада, диверсія, створення екстремістського формування або участь у ньому, масові заворушення, заклики до санкцій.

У Білорусі процес “спеціального розслідування” був спеціально запроваджений щодо тих політичних опонентів режиму, які перебувають за кордоном. Він передбачає заочний суд. Отже, серед інших отримали вироки політики Світлана Тихановська (15 років загального режиму) і Павло Латушко (18 років посиленого режиму), а також блогери Степан Путило (29 років посиленого режиму) і Ян Рудик (19 років посиленого режиму). Серед заочно засуджених також – олімпійська медалістка Олександра Герасименя.

Юрій Дракахруст народився 1960 року в Хабаровську (Росія). У 1964-му з батьками переїхав до Мінська. Виступав зі статтями в білоруській пресі. У 1990–1991 роках – секретар управи Білоруського народного фронту “Відродження”. На Радіо Свобода з 1991 року, з 1996-го – співробітник Білоруської служби в Празі. Ведучий аналітичної програми “Празький акцент” на Радіо Свобода. Автор книг “Акценти Свободи” (2009) і “Сім худих років” (2014 рік). Із 2015-го регулярно публікується на порталі TUT.BY. Лауреат премії Білоруської асоціації журналістів (1996), повідомляє українська служба Радіо Свобода.

Liked the article?
Help us be even more cool!