ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі хочуть зарахувати біло-червоно-білий прапор і гасло "Жыве Беларусь!" до нацистської символіки

22.06.2021, 12:39
Фото – TASS / DW
Фото – TASS / DW

Міністерство внутрішніх справ Республіки Білорусь запропонувало внести біло-червоно-білий прапор і гасло “Жыве Беларусь!” до переліку нацистської символіки й атрибутики.

Про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на провладний Союз журналістів Білорусі.

До КДБ Білорусі надійшов на узгодження проєкт акта МВС “Про визначення списків організацій та інших структур, нацистської символіки й атрибутики”. У документі міститься список нацистської (колабораціоністської) символіки та атрибутики, зокрема біло-червоно-білий національний білоруський прапор та гасло “Жыве Беларусь!”, які активно використовуються під час масових акцій протесту проти режиму Лукашенка.

Їхнє  використання режим Лукашенка приписує колабораціоністським формуванням і організаціям під час Другої світової війни.

Біло-червоний-білий прапор розробив білоруський громадсько-політичний і культурний діяч Клаудуш Дуж-Душевський не пізніше ніж 1917 року. Під ним у 1917–1918 роках відбувалися білоруські мітинги, зокрема Перший всебілоруський з’їзд, який став прапором Білоруської Народної Республіки.

19 вересня 1991 року Верховна Рада БРСР ухвалила закони “Про Державний прапор Республіки Білорусь” і “Про Державний герб Республіки Білорусь”, а також про назву держави. Згідно з цими законами, БРСР став називатися як Республіка Білорусь, державні символи – біло-червоно-білий прапор і герб “Пагоня”.

20 липня 1994 року під біло-червоно-білим прапором пройшла інавгурація першого президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Прапор перестав бути державним прапором після референдуму 1995 року, ініційованого Лукашенком, тоді він став символом протестів проти його режиму.

Гасло “Живе Білорусь!” як політичний національний заклик уперше прозвучало у 1910 році. У 1920-х роках воно звучало на зборах білоруських студентів у Празі, пізніше – на білоруських зборах у Парижі, Вільнюсі. У Другій світовій війні гасло використовувалося білорусами незалежно від політичних поглядів, зокрема в радянській пресі.

Liked the article?
Help us be even more cool!