ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі дружину ув’язненого журналіста Лосика не випустили із СІЗО попри завершення терміну затримання

21.10.2022, 15:18
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Влада Білорусі не звільнила дружину ув’язненого журналіста Радіо Свобода Ігоря Лосика Дар’ю, незважаючи на те що закінчився термін її попереднього затримання, повідомляє Радіо Свобода.

21 жовтня батьки Дар’ї Лосик повідомили виданню, що їхня дочка залишається в СІЗО в місті Брест на заході країни. Вони також повідомили, що подають документи на опіку над чотирирічною донькою Лосиків Пауліною.

Дар’ю Лосик затримали вранці 18 жовтня після обшуку в неї вдома. Затримання мало тривати 72 години до обрання судом запобіжного заходу за кримінальною справою, деталі якої поки невідомі.

Оскільки рішення про запобіжний захід не було, вона на законних підставах могла вийти на свободу вранці 21 жовтня. Подальше її затримання на цей момент вважається незаконним.

Telegram-канал BGM, заснований чоловіком Дар’ї Лосик, посилаючись на кілька інших Telegram-каналів, близьких до влади, 18 жовтня написав, що їй загрожує звинувачення через інтерв’ю польському телеканалу "Белсат", який білоруська влада закрила і назвала екстремістським у липні минулого року.

США закликали до негайного та безумовного звільнення Дар’ї Лосик, президент Радіо Свобода Джеймі Флай також вимагав негайного її звільнення і засудив її затримання.

Як повідомляв ІМІ, 14 грудня 2021 року Ігоря Лосика засудили до 15 років колонії посиленого режиму. Комітет держбезпеки Білорусі додав Лосика до "переліку терористів".

Ігоря Лосика затримали в червні 2020 року за звинуваченням у розпалюванні соціальної ворожнечі "щодо представників влади та правоохоронних органів", вчиненому групою осіб, та в організації масових заворушень. Лосик оголошував голодування на знак протесту проти нових звинувачень.

3 грудня 2021 року Центральний районний суд Мінська визнав "екстремістськими матеріалами" інформаційну продукцію телеграм-каналу "Радіо Свобода – Білорусь", його аналоги в соціальних мережах та на відеохостингу YouTube.

Liked the article?
Help us be even more cool!