ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі засудженого фрілансера Радіо Свобода внесли до "списку терористів"

28.06.2022, 11:14
Фото - Радіо Свобода
Фото - Радіо Свобода

Комітет держбезпеки Білорусі додав засудженого до 15 років колонії фрілансера-консультанта Радіо Свобода, адміністратора опозиційного телеграм-каналу “РБ головного мозку” Ігоря Лосика до “списку терористів”, повідомляє Настоящее время.

Як пише видання, до “списку терористів” КДБ Білорусі додав ще 23 особи. Окрім Лосика також внесли відеоблогера Сергія Тихановського, засудженого до 18 у “справі Тихановського”.

“Підставою для включення Тихановського до цього переліку є набрання законної сили вироком про визнання його “винним у скоєнні злочинів, передбачених статтею 130 (“Розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої соціальної ворожнечі або ворожнечі”) та 293 (“Масові заворушення”) Кримінального кодексу Республіки Білорусь”, – йдеться у повідомленні КДБ.

Тепер у “списку терористів” КДБ Білорусі 870 імен.

Як нагадує видання, білоруський відеоблогер Сергій Тихановський планував висуватися в президенти Білорусі, але був засуджений. За даними слідства, Тихановський та його соратники тривалий час займалися підготовкою та організацією масових заворушень у Білорусі. При цьому видання зазначає, що деякі фігуранти справи навіть не були особисто знайомі одна з одною. Слідство вважає, що Тихановський через ютуб-канал та однойменний телеграм-канал відкрито закликав до насильства щодо представників влади та правоохоронців і нібито своїми висловлюваннями розпалював ворожнечу та ворожнечу у суспільстві за ознаками соціальної належності.

Також видання зазначає, що СК Білорусі не навів жодних доказів чи пояснень, які б демонстрували наявність “групи”, в якій діяли обвинувачені, якийсь зв'язок між ними, або хоча б доводили, що вони спілкувалися. Наприклад, не розповідається, чи спілкувався Ігор Лосик із Тихановським, Статкевичем та іншими фігурантами справи. У повідомленні СК лише перераховано прізвища “наближених” до Тиханівського осіб.

Як повідомляв ІМІ, фрілансера-консультанта Радіо Свобода та адміністратора опозиційного телеграм-каналу "РБ головного мозку" Ігоря Лосика  затримали у червні 2020 року за звинуваченням у розпалюванні соціальної ворожнечі “щодо представників влади та правоохоронних органів”, вчиненому групою осіб та в організації масових заворушень. 

Лосик оголошував голодування на знак протесту проти нових звинувачень.

3 грудня Центральний районний суд Мінська визнав "екстремістськими матеріалами" інформаційну продукцію телеграм-каналу "Радіо Свобода – Білорусь", його аналоги в соціальних мережах та на відеохостингу YouTube.

14 грудня 2021 року Ігоря Лосика засудили до 15 років колонії посиленого режиму.

Білоруського опозиціонера Сергія Тихановського, блогера ютуб-каналу "Країна для життя", чоловіка кандидатки в президенти Білорусі Світлани Тихановської, засудили до 18 років колонії суворого режиму. 

Liked the article?
Help us be even more cool!