ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Трамп позивається до Пулітцерівської премії через нагородження медіа за статті про його зв’язки з РФ

23.07.2024, 12:00
Дональд Трамп. Фото – AP / Evan Vucc

Колишній президент США та кандидат на цю посаду Дональд Трамп подав до суду на раду Пулітцерівської премії. Він звинувачує її в наклепі через заяву 2022 року, де рада наполягла на своєму рішенні нагородити медіа за висвітлення звʼязків команди Трампа з Росією у 2016 році. Про це повідомляє The New York Times.

Суддя в штаті Флорида відмовився відхиляти позов, поданий Трампом через заяву ради премії Пулітцера щодо звʼязків передвиборчої кампанії Трампа 2016 року з Росією.

Старший окружний суддя Роберт Пеґґ оголосив своє рішення 21 липня. Тепер адвокати Трампа зможуть допитати членів правління престижної журналістської премії.

У центрі справи – заява, оприлюднена 2022 року, де члени ради наполягали на своєму рішенні присудити премію за 2018 рік виданням New York Times і Washington Post за висвітлення російського втручання в президентські вибори 2016 року й звʼязки Росії з командою Трампа. Після вручення премії спецюрист Роберт Мюллер ІІІ, який розслідував заяви про російське втручання, оголосив, що не знайшов доказів координування між Трампом чи його помічниками й російською операцією. 

Трамп та інші особи, що оскаржили журналістські матеріали, закликали раду Пулітцера відкликати премію, але та в заяві 2022 року зазначила, що дві незалежні перевірки не виявили в статтях недоліків. Перевірки показали, що “жоден пасаж чи заголовок, погляд чи твердження в жодному з матеріалів-переможців не були спростовані фактами, оприлюдненими після надання винагород”, йшлося в заяві ради.

Через цю заяву Трамп подав позов проти ради премії до суду штату Флорида, стверджуючи, що та є наклепом. Натомість адвокати ради наполягли, що заява була висловленням думки, а не констатацією фактів, а отже не може вважатися наклепом.

У своєму рішенні, опублікованому Politico, суддя Роберто Пеґґ відкинув аргументи ради. Пославшись на юридичний прецедент, суддя заявив, що заява може бути наклепницькою, якщо автор наводить недостатній фактичний контекст, і що заява 2022 року містила не досить інформації, щоб читач зміг оцінити, чи має премія лишитися в лауреатів і чи матеріали-переможці зберегли актуальність на тлі нових даних.

Трамп не позивався до New York Times чи Washington Post щодо їхніх переможних матеріалів про звʼязки його кампанії з Росією, які були оприлюднені у 2017 році. Його команда без успіху позивалася проти обох медіа через авторські колонки на цю тему.

Як повідомляв ІМІ, 29 січня 2024 року суд у США засудив колишнього підрядника Служби внутрішніх доходів США Чарльза Літтлджона до п’яти років ув’язнення за розголошення конфіденційної інформації. Він передав журналістам дані податкових декларацій Дональда Трампа, коли той був президентом.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!