ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

The Insider: Видворений з Молдови керівник "Sputnik Молдова" Віталій Денисов, ймовірно, є кадровим офіцером ГРУ

Видворений з Молдови голова інформагентства "Sputnik Молдова" Віталій Денисов, ймовірно, є кадровим офіцером 72 центру спеціальної служби (в/ч 54777), який на користь ГРУ займається інформаційними вкидами та дезінформацією закордонної аудиторії.

Про це йдеться в розслідуванні The Insider.

Денисов народився 1967 року в Закарпатській області та після школи вступив до Львівського вищого військово-політичного училища (ЛВВПУ), де готували організаторів культурно-просвітницької роботи (політруків) та військових журналістів.

ЛВВПУ, де навчався Денисов, перейменували на Академію сухопутних військ України. 1988 року Денисову видали посвідчення ДБ 035837, підписане заступником начальника училища генерал-лейтенантом Олегом Золотарьовим.

1992 року курсант Денисов відмовився складати присягу Україні й разом з іншими відмовниками з ЛВВПУ перебрався до Москви. Його поселили неподалік штаб-квартири ГРУ в офіцерському гуртожитку за адресою Хорошівське шосе, будинок 38. Як видно з податкової бази даних, він вважався співробітником головного друкованого органу міноборони газети "Червона зірка", а його наставником був ветеран радянської військової журналістики Геннадій Миронович, якого під час вторгнення в Афганістан відрядили до штабу 40 армії.

У газеті Денисов переважно висвітлював діяльність ВДВ, а також спільні навчання в Підмосков'ї спецпідрозділу Внутрішніх військ Росії та антитерористичного загону "Барс" зі складу 13 штурмової бригади збройної міліції Китаю. Принагідно воєнкор публікував свої нотатки в "Парламентській газеті", газеті спецназу ВДВ "Витязь-Братишка", Агентстві військових новин (Інтерфакс), "Військово-Промисловому кур'єрі" та "Трибуні за кордоном". До речі, "Трибуна" була "дахом" для багатьох співробітників ГРУ, які шпигували за кордоном, і видавала їм журналістські посвідчення, повідомило джерело The Insider, близьке до спецслужб.

Потім сліди Денисова загубилися. Відомо лише, що 2005 року він отримав від міноборони відомчу квартиру на вулиці Адмірала Лазарева та чергове офіцерське посвідчення АА 0014839. У 2013 році Денисов виявився в Головному слідчому управлінні Московської області. Щоправда, не зовсім зрозуміло, в якій якості, оскільки він не має юридичної освіти.

Джерело The Insider у міноборони повідомило, що зі слідчого комітету Денисов перейшов до 72 центру спеціальної служби (в/ч 54777). Цей центр збирає та аналізує інформацію із закордонних резидентур ГРУ, а також займається інформаційними фейками. Він також займається кількома організаціями-ширмами, які фінансуються за допомогою державних грантів і націлені на російськомовну аудиторію. Серед інших згадуються InfoRos, Інститут російського зарубіжжя, "Руське століття" та "Русь єдина". У липні 2020 року західні ЗМІ писали, що офіцери центру поширювали для англомовної аудиторії фейки про коронавірус.

У 2016 році офіцеру Денисову надали звання полковника ВДВ, а 2019 року призначили головним редактором Sputnik у Південній Осетії. Там він відзначився гучним скандалом, коли заявив, що хтось намагався отруїти його побутовим газом, і навіть розмістив фото пошкоджених металевих шлангів. Проте проведена перевірка за участю КДБ Південної Осетії показала, що шланг був старим та зносився.

Із Цхінвала Денисов переїхав до Баку й очолив Sputnik. Але й там не обійшлося без скандалу: місцеві співробітники корпункту звільнилися на знак протесту проти його керівництва. Причому в азербайджанських ЗМІ Денисова називали не інакше як офіцером російської військової розвідки.

2022 року полковника Денисова скерували до Кишинева збирати інформацію та просувати прокремлівську повістку, але після вторгнення російських військ в Україну інтернет-сайти та мовлення місцевого Sputnik заблокували.

Після спільного розслідування The Insider і Jurnal TV (Moldova) про шпигунів у російському посольстві в Кишиневі вибухнув дипломатичний скандал і влада Молдови попросила на вихід 36 співробітників дипмісії. Серед них опинилися кадрові офіцери ГРУ, радник посла, голова Росспівробітництва, секретарі посольства, віцеконсул та аташе. 

Отримати оперативний коментар полковника Денисова The Insider не вдалося.

Як повідомляв ІМІ, з Молдови 13 вересня депортували керівника підконтрольного Кремлю видання "Sputnik Молдова" Віталія Денисова, заборонивши в'їзд до країни на 10 років.

Як зазначила міграційна служба, 56-річного громадянина Росії вислали під конвоєм з країни, оскільки він "втручався у внутрішні справи країни, створюючи загрозу інформаційній безпеці РМ".

"Рішення про видворення іноземця ухвалили у зв'язку з його втручанням у внутрішні справи Молдови, що створює загрозу інформаційній безпеці нашої країни", – повідомила міграційна служба.

Liked the article?
Help us be even more cool!