ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд зобов’язав видалити з книги про Стуса інформацію про Медведчука

19.10.2020, 10:28
Фото - 5 канал
Фото - 5 канал

Дарницький районний суд 19 жовтня зобов’язав автора книги “Справа Василя Стуса” Вахтанга Кіпіані та видавництво Vivat видалити з книжки інформацію про народного депутата від “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука та заборонив розповсюдження надрукованого тиражу до усунення порушення немайнових прав Медведчука, повідомляє Радіо Свобода.   

Зокрема, суд вирішив визнати “недостовірною і такою, що порушує особисті немайнові права Віктора Медведчука на повагу до честі й гідності, недоторканності й ділової репутації» інформацію, поширену в кількох розділах книжки “Справа Василя Стуса”.

“Зобов’язати Кіпіані і видавництво Vivat видалити з книжки із розділів “Кримінальна справа №5. Книга життя і смерті Василя Стуса” та “Чи вбивав адвокат Медведчук поета Василя Стуса” інформацію про особу Медведчука. Заборонити Кіпіані і видавництву Vivat розповсюджувати надрукований тираж книжки “Справа Василя Стуса” і подальше його тиражування до усунення порушення особистого немайнового права Медведчука”, – оголосила суддя.

Крім того, суд заборонив Кіпіані і видавництву Vivat використовувати і поширювати в ЗМІ інформацію, яка міститься в згаданих двох розділах і “надає можливість ідентифікувати Віктора Медведчука як персонажа, дійової особи без його згоди”.

Видання зазначає, що суд задовольнив позов Медведчука проти Кіпіані та видавництва Vivat частково.

Рішення набере законної сили після закінчення строку на подання апеляційної справи. Протягом 30 днів ухвалу можна оскаржити в Київському апеляційному суді.

Суддя 19 жовтня оголосила резолютивну частину рішення. Повний текст буде оголошений протягом 10 днів.

Книга Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” вийшла друком у травні 2019 року.

У вересні 2019 року Віктор Медведчук заявив, що просить суд заборонити книжку журналіста й історика Вахтанга Кіпіані про “Справа Василя Стуса”, бо та містить “висловлювання, які не відповідають дійсності”. Сам журналіст назвав позов тиском на свободу слова.

Суд має вирішити, чи справді у 9 епізодах книги Кіпіані дозволив собі висловлювання, які не відповідають дійсності і принижують честь і гідність політика. У цих епізодах автор розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року.

У ній зібрані ключові документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють, як і за що насправді судили українського дисидента. За словами Кіпіані, ця книжка не лише проливає світло на кримінальну справу, а й дає зрозуміти, якою Василь Стус був людиною.

Віктор Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.

Як повідомляв ІМІ, 16 жовтня у Києві Дарницький районний суд провів останнє засідання за позовом народного депутата Віктора Медведчука проти видавництва Vivat і книги історика та журналіста Вахтанга Кіпіані “Кримінальна справа Василя Стуса”. 

10 липня Дарницький районний суд Києва переніс на 14 серпня розгляд позову народного депутата Віктора Медведчука проти журналіста й історика Вахтанга Кіпіані.

Улітку 2019 року народний депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук подав до Дарницького районного суду Києва позов проти Вахтанга Кіпіані, видавництва Vivat і книжкової фабрики “Юнісофт” з вимогою заборонити поширення книжки “Справа Василя Стуса”. 

"Справу Василя Стуса" видано у 2019 році. Книга містить документи з архіву колишнього КДБ УРСР про резонансну справу поета. У книжці зібрано архівні документи щодо кримінальної справи Стуса, свідчення очевидців, листи письменника з в'язниці, спогади його рідних та друзів.

Медведчук був адвокатом Стуса, коли його в 1980 році заарештували вдруге.

2 жовтня 2019 року Дарницький районний суд Києва розпочав розгляд справи за позовом Медведчука.

Liked the article?
Help us be even more cool!