ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд залишив без задоволення позов Дубінського проти Руху ЧЕСНО

Фото – телеграм Dubinsky.pro
Фото – телеграм Dubinsky.pro

Подільський районний суд міста Києва залишив без задоволення позов народного депутата Олександра Дубінського проти громадської організації “Рух ЧЕСНО” про захист честі, гідності та ділової репутації.

Таке рішення суд ухвалив 11 жовтня 2023 року, повідомляється на сайті руху.

Лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська розповіла, що Дубінський вимагав, щоб його вилучили з Реєстру Zрадників

“Згадував у своєму позові кілька матеріалів ЧЕСНО, зокрема спецпроєкт під вибори “Медіаоборона”, в рамках якого робили джинсові сюжети на сайті tsn.ua, та статтю про відбілювання іміджу Дубінського. Суд вирішив залишити цей позов без задоволення, адже в наших матеріалах мова йде про оцінку діяльності Дубінського як публічного діяча. Команда реєстру чітко дотримується розробленої методології, використовує інформацію лише з перевірених джерел”, – наголосила Думанська.

Адвокат Юрій Мельник, який представляв Рух ЧЕСНО в судовому процесі, зазначив, що під час розгляду справи суд підтримав позицію руху, врахувавши публічний статус Дубінського та зміст оскаржуваної інформації. 

“Суд підтримав позицію Руху ЧЕСНО, що поширена організацією інформація була вираженням суб`єктивної думки, для якої наявне фактичне підґрунтя. На підставі цього суд прийшов до висновку про відмову в задоволенні вимог Дубінського О. А., оскільки оскаржуване висловлювання не може бути витлумачено як таке, що містить фактичні дані, що виключає можливість визнання його недостовірним. Чинним законодавством не передбачена можливість притягнення до відповідальності за висловлювання оціночних суджень”, – прокоментував Юрій Мельник.

У рішенні суду вказано, що з огляду на необхідність громадського контролю за діяльністю державних органів та посадових осіб інформація, яка поширюється щодо державних посадовців, публічних осіб, є суспільно важливою інформацією, а обмеження щодо поширення цієї інформації та межі критики й оцінювання поведінки є ширшими, ніж межі критики та оцінювання поведінки пересічного громадянина.

Суд зазначив, що публічна особа, державний службовець мають бути готові до підвищеного рівня критики, зокрема в грубій формі, прискіпливої уваги суспільства і зацікавленості їхньою діяльністю та/або особистим життям, адже вони, обираючи кар'єру публічної особи, погодилися на таку увагу.

Рішення Подільського райсуду ще не набрало законної сили, оскільки його можна оскаржити в апеляції.

Як нагадує Рух ЧЕСНО, Дубінський потрапив до Реєстру Zрадників, адже систематично поширював російську пропаганду про зовнішнє управління Україною, біолабораторії, називав гасло “Слава Україні” нацистським. Окрім цього, він є фігурантом антикорупційних розслідувань.

Як повідомляв ІМІ, у березні 2023 року Рух ЧЕСНО писав, що Олександр Дубінський відбілює свою репутацію. Так, починаючи з 11 жовтня 2022 року на підконтрольному олігарху Ігорю Коломойському телеканалі 1+1 вийшло 11 репортажів ТСН, присвячених благодійній допомозі Дубінського.

11 січня 2021 року міністерство фінансів США запровадило санкції проти Олександра Дубінського та ще низки українських громадян і медіа за втручання в американські вибори. У мінфіні США пояснили, що зазначені особи й компанії були частиною російської мережі зовнішнього впливу, пов’язаної з нардепом Андрієм Деркачем. Останнього Вашингтон вважає російським агентом. Санкції проти Деркача були запроваджені ще 2020 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!