ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд відкрив провадження проти Bihus.info за позовом Порошенка – адвокат (доповнено)

29.09.2021, 17:00
Фото – espreso.tv
Фото – espreso.tv

Окружний адміністративний суд міста Києва постановив відкрити провадження в адміністративній справі за позовом експрезидента України Петра Порошенка проти громадської організації “Том 14” (Bihus.Info) з вимогою зобов’язати журналістів оприлюднити телефонні розмови нардепа Віктора Медведчука. 

Про це повідомив адвокат Порошенка Ігор Головань, інформує Інтерфакс-Україна з посиланням на сайт “Євросолідарності” та фейсбук адвоката.

“Bihus.info – відповідач в адміністративному процесі. Після багатомісячних “танців з бубном” українська “адміністративна Феміда” вимушено відкрила провадження в адміністративній справі за нашим позовом до Bihus.Info (справжня назва – громадська організація “Том 14”), де ми вимагаємо оприлюднення т.зв. плівок Медведчука в їх первісному вигляді”, – написав Головань у мережі Facebook.

Він наголосив, що жодне з опублікованих відповідачем відео “таким оприлюдненням вважатися не може, оскільки є змонтованим відеофайлом, а справжній вигляд переданих Bihus.Info владними замовниками файлів засвічено на тих таки відео. Це аудіофайли, імена яких містять номери телефонів. Ми вимагаємо оприлюднення саме цих файлів саме в такому вигляді”, – сказав адвокат.

Головань також зазначив, що на етапі відкриття провадження суд намагався захистити Bihus.Info.

Також на сайті партії наведено скани відповідної ухвали суду.

У коментарі ZMINA медіаюрист ГО “Платформа прав людини”, адвокат Олександр Бурмагін, який надає юридичну підтримку Bihus.Info, нагадав, що зазначена справа вже має певну історію. Вона почалася з подачі адміністративного позову майже з такими ж позовними вимогами, але до президента України та громадської організації “ТОМ-14”, засновником якої є Денис Бігус.

“Цю позовну заяву адміністративні суди повернули позивачу, оскільки він порушив правила об’єднання позовних вимог. І такий розвиток подій був очевидним будь-якому юристу, який веде справи в адміністративних судах. Це була перша помилка юристів Порошенка”, – сказав він.

Друга помилка, на думку юриста, сталася, коли адвокати п’ятого президента України подали вже окремий позов до ГО “ТОМ-14”, але “не змогли правильно оформити позовну заяву”. Суд залишив позов без руху та надав час на усунення недоліків.

“Після їхнього усунення, оскільки формальні вимоги процесуального закону юристами Порошенка з третього разу таки були дотримані, суд відкрив провадження по справі”, – уточнив Бурмагін.

За його словами, про обґрунтованість позову до журналістів можна буде говорити після отримання матеріалів. Наразі сторона відповідача їх тільки чекає.

“Проте самі позовні вимоги публічно озвучені та є, так би мовити, креативними, якщо не сказати – дивними. Особливо, якщо врахувати публічні коментарі Дениса Бігуса, що цих плівок у громадської організації просто немає”, – сказав юрист.

Вказані позовні вимоги до журналістів під прикриттям подачі позову до ГО можна розглядати як втручання в професійну діяльність журналістів і редакційну незалежність медіа, оскільки саме журналісти та медійні організації визначають, яку інформацію та в якому обсязі і як подавати, вважає юрист.

“Сукупно всі ці обставини свідчать, що справу ініціювали суто для піару і хайпу, а не для захисту якихось порушених прав. Тому, скоріше за все, коли суди відмовлять в задоволенні таких креативних позовних вимог, продовжиться вже почата риторика юристів Порошенка про захист судами Bihus.Info. Тобто хайп і юридичний популізм”, – підсумував Бурмагін.

Як тільки відповідачі отримають позовну заяву та матеріали, їхній захист підготує та подасть відзив. Все провадження здійснюватиметься в письмовій формі, уточнив медіаюрист.

Як повідомляв ІМІ, журналісти Bihus.Info випустили чотири сюжети на основі “плівок Медведчука” – записів, які, на думку журналістів, свідчать про зв’язок голови політради “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука з Петром Порошенком, причетність Медведчука до української частини нафтопродуктопроводу “Самара – Західний напрямок” і участь у переговорах щодо обміну людьми з окупованими територіями. Порошенко та його партія називають записи фейком.

Перед цим адвокат Порошенка Ігор Головань повідомив про позов проти “Том 14” (Bihus.Info) та президента Володимира Зеленського. Серед іншого адвокати вимагають оприлюднити всі “плівки Медведчука”, де начебто фігурує Порошенко.

Денис Бігус зазначає, що саме він, а не громадська організація є власником записів і всі вони вже викладені у відкритий доступ.

Журналіст Денис Бігус пояснив, що громадська організація “Том 14”, яку він очолює і проти якої позивається попередній президент Петро Порошенко, не є власником “плівок Медведчука”. 

12 липня 2021 року Окружний адміністративний суд Києва передав на розгляд Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду справу за позовом народного депутата Петра Порошенка проти Президента України Володимира Зеленського та ГО “Том 14” через публікацію Bihus.Info “плівок Медведчука”.

9 серпня 2021 року Верховний Суд в складі Касаційного адмінсуду відмовився розглядати позов експрезидента Петра Порошенка до Bihus.Info, у якому той просив суд зобов’язати журналістів оприлюднити телефонні розмови нардепа Віктора Медведчука.

Liked the article?
Help us be even more cool!