ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд почав розглядати по суті справу за позовом Довженко-Центру до Держкіно

02.05.2023, 14:31
Олена Гончарук та адвокати Довженко-Центру. Фото – Ірина Сорока / Суспільне
Олена Гончарук та адвокати Довженко-Центру. Фото – Ірина Сорока / Суспільне

Господарський суд Києва сьогодні, 2 травня, розпочав розглядати по суті справу за позовом Довженко-Центру щодо Державного агентства з питань кіно, повідомляє Суспільне Культура.

На судове засідання прибули адвокати з обох сторін, а активісти збираються біля зали судового засідання.

“Це перше засідання по суті справи (до того були підготовчі)”, – зазначають у Довженко-Центрі.

Під час засідання представник Держкіно зазначив, що офіційно Довженко-Центр не є фільмофондом та не має “предметів, віднесених до державної частини музейного фонду”. Він додав, що Міністерство культури та інформаційної політики у своїх листах від травня 2022 року спочатку зазначало, що в Центрі не має музейних експонатів, а потім – що “там є якісь культурні цінності”. Але в актах передання майна (влітку 2022 року Довженко-Центр із підпорядкування МКІП перейшов до Держкіно) таких списків не зафіксовано.

Також представник Держкіно додав, що тільки Довженко-Центр “не бажає” затвердити новий статут організації і “не можна видати особисту незгоду керівника за якесь абстрактне бажання юридичної особи не погоджуватися з рішенням органу влади”.

“Тому я вважаю обґрунтування позову з цих підстав і так само пояснення третьої особи такими, які не відповідають дійсним обставинам і не ґрунтуються на нормах діючого законодавства”, – зазначив представник Держкіно.

Також адвокати Держкіно додали, що Юлія Шевчук мала право підписувати "спірний наказ" як перший заступник голови інституції, оскільки очільниця організації Марина Кудерчук була у відпустці.

Після цього суд оголосив перерву в засіданні, а наступне відбудеться 4 травня о 12:00.

Як повідомляв ІМІ, 17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно, якому в управління передали Довженко-Центр, видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. Центр вважає таке рішення фактичною ліквідацією та подав до суду на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про “реорганізацію”.

Низка культурних інституцій виступила проти реорганізації Довженко-Центру. 

15 листопада 2022 року Держкіно тимчасово зупинило дію наказу про реорганізацію Довженко-Центру до завершення повного аудиту його діяльності та обрання нового керівника.

6 лютого 2023 року стало відомо, що конкурс на посаду гендиректора Довженко-Центру виграла Олена Гончарук. Конкурс Держкіно оголосило в грудні 2022 року. Попри виграний конкурс Держкіноо не підписало контракту з Оленою Гончарук. Сторони не дійшли згоди за пунктами контракту, які стосуються ухвалення нового статуту.

Liked the article?
Help us be even more cool!