ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ФСБ незаконно взяла в журналіста Єсипенка біозразки – адвокат

13.04.2021, 10:05
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Співробітники ФСБ Росії в перші дні після затримання в Криму позаштатного співробітника Радіо Свобода (проєкт “Крим.Реалії”) Владислава Єсипенка незаконно відібрали у нього слину для проведення біологічної експертизи. Про це Крим.Реалії повідомив адвокат Олексій Ладін.

За його словами, він разом з іншим захисником, Емілем Курбедіновим, 12 квітня відвідав Єсипенка в СІЗО №1 Сімферополя.

“За час проведення первинних слідчих дій, якщо тортури можна назвати слідчими діями, у нього (Єсипенка. – Ред.) неодноразово брали біологічні зразки для проведення біологічної експертизи. Захист не має сумнівів, що біологічні зразки, які були відібрані в Єсипенка непроцесуальним шляхом, у подальшому матимуть місце під час розслідування і розгляду кримінальної справи по суті”, – розповів Ладін.

Качучи про відбір біологічних зразків у Владислава Єсипенка, адвокат згадав інші кримінальні справи в Криму.

“Результат такого непроцесуального відбору відомий. Ми знаємо, що коли в Едема Бекірова взяли біологічні зразки, то потім вони опинилися на боєприпасах, які він нібито провозив через кордон. Аналогічна історія сталася з Олегом Приходьком”, – пояснив Ладін.

Як повідомляв ІМІ, 9 квітня адвокат журналіста Владислава Єсипенка Олексій Ладін повідомив, що співробітники ФСБ Росії погрожували розправою Єсипенку після того, як він на суді в Криму звинуватив ФСБ у тортурах.

6 квітня арештований в окупованому Криму фрілансер Радіо Свобода Владислав Єсипенко заявив, що слідчі ФСБ РФ застосовували до нього тортури.

10 березня співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Єсипенко брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Арештували журналіста до 11 травня.

Єсипенку інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії 16 березня. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Правозахисники заявили, що Єсипенкові не дають доступу до незалежного адвоката, і закликали звільнити його.

Журналіст перебуває в ізоляторі тимчасового тримання Сімферополя.

19 березня стало відомо, що Владислава Єсипенка звинуватили в шпигунстві на користь спецслужб України. Правозахисники не відкидають, що ФСБ використовує фізичний тиск на українця.

19 березня дружина заарештованого в окупованому Криму українського журналіста Владислава Єсипенка Катерина повідомила, що побоюється за життя і здоров'я свого чоловіка. Вона звернулася по допомогу “до всіх, хто може допомогти наблизити день визволення журналіста Владислава Єсипенка”.

Liked the article?
Help us be even more cool!