ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дружина заарештованого в Криму журналіста побоюється за його життя

22.03.2021, 10:34
Фото – FSB / TASS / Радіо Свобода
Фото – FSB / TASS / Радіо Свобода

Дружина заарештованого в окупованому Криму українського журналіста Владислава Єсипенка Катерина побоюється за життя і здоров'я свого чоловіка. В опублікованому 18 березня відео за його участю вона побачила сліди побоїв на його обличчі.

Про це Катерина Єсипенко сказала 19 березня, повідомляє Укрінформ.

“Я хочу заявити ще раз, що я побоююся за життя і здоров'я свого чоловіка, тим більше після вчорашнього відео. Це відео – черговий доказ побоїв, тортур і знущань з людини. Це підтверджує і недопуск до чоловіка двох незалежних адвокатів”, – сказала Катерина.

За її словами, на відео з її чоловіком неозброєним оком видно побої на обличчі та шиї. Крім того, незважаючи на те, що вона надіслала йому посилку з одягом, на нього наділи чужий одяг, під яким намагалися щось приховати.

“Форма тіла візуально була непропорційною, тобто я припускаю що під одягом у нього щось було: чи то пристрій, то чи корсет”, – припустила жінка.

Також вона повідомила, що 16 березня, після публікації повідомлення ФСБ про висунуті українцеві звинувачення і на шостий день затримання Владислава, від нього був дивний телефонний дзвінок.

За її словами, голос чоловіка був рівним, без емоцій, і спочатку вона його навіть не впізнала.

“Я його запитала: "Били тебе?" Він сказав, що не може відповісти. На питання, чи знаєш ти, що адвокат Сінеглазова призначена від окупаційної влади, він сказав, що знає, сказав, що відмовився від Курбедінова. Я спробувала обуритися, що він пов'язує нам руки цим. Але він дав однозначну і тверду відповідь, що іншого адвоката не буде”, – розповіла Катерина.

За її словами, чоловік також сказав, що вона з дитиною може приїхати до нього в СІЗО Сімферополя.

“Сказав, що слідчий ФСБ Власов дозволив побачення з дитиною, можна приїхати в СІЗО. Приїжджайте, слідчий дозволив, чому б не використати цю можливість, поки вона є”, – переказала Катерина слова чоловіка.

Жінка зізналася, що вона сприйняла цю розмову як шифр і розцінила як попередження не їхати до Криму, “тому що наш тато – це справжній приклад чоловічої честі й ніколи не підставить свою сім'ю”.

Катерина назвала незаконним затримання та арешт свого чоловіка в окупованому Криму, звідки вони виїхали у 2015 році, і звернулася по допомогу “до всіх, хто може допомогти наблизити день визволення журналіста Владислава Єсипенка”.

Як повідомляв ІМІ, 10 березня співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода (проєкт “Крим.Реалії”) Владислава Єсипенка. Єсипенко брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Арештували журналіста до 11 травня.

Єсипенку інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії 16 березня. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Правозахисники заявили, що Єсипенкові не дають доступу до незалежного адвоката, і закликали звільнити його.

12 березня стало відомо, що Єсипенко перебуває в ізоляторі тимчасового тримання Сімферополя.

19  березня стало відомо, що Владислава Єсипенка звинуватили в шпигунстві на користь спецслужб України. Правозахисники не відкидають, що ФСБ використовує фізичний тиск на українця.

Liked the article?
Help us be even more cool!