ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Заарештованого в Криму журналіста Радіо Свобода звинуватили в шпигунстві

19.03.2021, 16:47
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Заарештованого в тимчасово окупованому Криму українського журналіста Владислава Єсипенка звинуватили в шпигунстві на користь спецслужб України. Правозахисники не відкидають, що ФСБ використовує фізичний тиск на українця.

Про це в Києві 19 березня повідомила керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, повідомляє Укрінформ.

“Перше звинувачення, яке йому оголосили публічно, – це зберігання зброї, але зараз уже відомо, що закидають ще й шпигунство, розвідувальну діяльність на користь спецслужб України”, – сказала Скрипник.

За її словами, подібні звинувачення – стандартна практика, коли журналістська та громадська діяльність трактується ФСБ як шпигунство або розвідувальна діяльність і людей незаконно позбавляють свободи.

Вона повідомила, що є підтвердження від головного офісу Радіо Свобода і проєкту “Крим.Реалії” про те, що Єсипенко був позаштатним журналістом, висвітлював соціальні проблеми Криму, і під час допиту в ФСБ він не спростовував цього факту.

Як розповіла правозахисниця, 18 березня підконтрольні Кремлю ЗМІ опублікували так зване інтерв'ю, а по суті – постановний допит, що проводив чоловік, який назвався журналістом на прізвище Крючков.

“Сюжет починається зі слів, що американський підрозділ Радіо Свобода замовив Владиславу Єсипенку сюжети проти Російської Федерації, що свідчить про політичні підстави переслідування журналіста. Все інтерв'ю, по суті, про те, що Владислав займався суто журналістською діяльністю – знімав відео і передавав до редакції, а пропагандистський журналіст називає це шпигунською діяльністю”, – розповіла Скрипник.

На її думку, щодо Єсипенка застосовуються незаконні методи слідства, зокрема до нього двічі не допустили адвокатів, з якими його родина уклала договори.

“По суті, його ховають, щоб він не отримав правового захисту, що також свідчить про політичний характер “справи Єсипенка”, – підкреслила правозахисниця.

Вона зазначила, що адвокатка журналіста за призначенням Віолетта Синеглазова не вперше виступає на боці слідства в політично мотивованих справах, коли її підзахисним висувають шпигунство або співпрацю з СБУ.

“Вона завжди представляє інтереси не людини, а слідства. Вона, по суті, тисне на людину, щоб вона зізналася в тому, що хоче ФСБ”, – сказала Скрипник.

Керівник КПГ не відкидає, що ФСБ використовує до Єсипенка не тільки психологічний, а й фізичний тиск.

“Не виключено, що до нього застосовуються тортури. В опублікованому відео є моменти, які вказують на те, що на нього тиснуть не тільки психологічно, а й фізично. Це можуть бути тортури, використання препаратів і так зване катування безсонням, коли людина не спить кілька ночей, і її потім змушують говорити те, що від неї хоче почути слідство”, – зазначила правозахисниця.

Нагадаємо, 12 березня “Київський районний суд” Сімферополя виніс ухвалу про взяття під варту Владислава Єсипенка терміном на 2 місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч. 1. ст. 223-1 КК РФ (“Незаконні виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а також незаконне виготовлення боєприпасів”).

Як повідомляв ІМІ, 10 березня співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода (проєкт “Крим.Реалії”) Владислава Єсипенка. Єсипенко брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Арештували журналіста до 11 травня.

Єсипенку інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії 16 березня. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Правозахисники заявили, що Єсипенкові не дають доступу до незалежного адвоката, і закликали звільнити його.

12 березня стало відомо, що Єсипенко перебуває в ізоляторі тимчасового тримання Сімферополя.

Liked the article?
Help us be even more cool!