ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сьогодні виповнився рік, як російські окупанти вбили Макса Левіна

13.03.2023, 15:00

Сьогодні, 13 березня, виповнився рік, як російські окупанти вбили українського фотожурналіста, документаліста Макса Левіна.

Макс Левін – один з найвідоміших документалістів української війни ще з 2014 року. Він мріяв зняти фотографію, яка зупинить війну. Але не встиг: 13 березня 2022 року російські військові вбили Левіна на Київщині. Йому було 40 років.

Максим Левін зник 13 березня 2022 року на лінії фронту у Вишгородському районі під Києвом, де виконував свої професійні обов'язки й документував воєнні злочини росіян.

1 квітня 2022 року поліція знайшла його вбитим у лісі біля села Гута-Межигірська Вишгородського району поблизу Києва. За повідомленням прокуратури, його застрелили російські військові двома пострілами зі стрілецької зброї.

Фото - Стас Козлюк

Президент України Володимир Зеленський надав Левіну вже посмертно орден “За мужність” ІІІ ступеня.

У Києві вулицю Багратіона перейменували на вулицю Максима Левіна.

Улітку 2022 року в Боярці, рідному місті Макса Левіна, відкрили фотовиставку The War Is Not Over Yet (“Війна ще не закінчилась”) про медіазлочини Росії в Україні. Організатори привезли її до рідного міста загиблого фотожурналіста Макса Левіна в день його народження, 7 липня.

“Репортери без кордонів” встановили, що російські військові стратили Макса Левіна.

2 березня 2023 року Суспільне показало французький фільм-розслідування “Репортерів без кордонів” “Справа Макса Левіна. Докази страти”. Французький військовий репортер Патрік Шовель, який працював разом з Левіним, провів у травні 2022 року в співпраці з “Репортерами” власне розслідування вбивства українського фотокореспондента. Керівнику відділу розслідувань РБК Арно Фроже та французькому репортеру вдалося потрапити на місце злочину. Те, що вони там зафіксували, дозволяє змоделювати події останніх годин життя Макса Левіна.

У процесі розслідування на місці злочину “Репортери без кордонів” знайшли дев’ять речових доказів, серед яких кулі та документи. Крім цього, вони поспілкувалися з близькими родичами, друзями й колегами Макса Левіна. Усі свідчення та докази “Репортери без кордонів” передали українським правоохоронцям. 

“Макса не вбили в бою. Його вивели з машини та стратили. Перед пострілом з нього зняли бронежилет. Безсумнівно, росіяни знали, що страчують журналіста, адже на бронежилеті й шоломі Макса був напис “Преса”, – розповів Патрік Шовель.

Максим Левін народився 1981 року на Київщині. Він знімав війну впродовж восьми років, від самого її початку. Висвітлював Революцію гідності, у дні найзапекліших протистоянь був на Майдані. У серпні 2014-го разом з колегами Маркіяном Лисейком, Іваном Любишем-Кірдеєм і Гошею Тихим дивом вирвався з оточення в Іловайську. Після цього став співавтором документального проєкту Afterilovaisk про військових і цивільних, яким довелося пережити цю трагедію. Макс Левін устиг попрацювати для LB.ua, Hromadske, Reuters, BBC, Associated Press, Wall Street Journal, TIME, Радіо Свобода.

Liked the article?
Help us be even more cool!