ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зібрані докази свідчать, що Макса Левіна стратили - розслідування "Репортерів без кордонів"

22.06.2022, 10:22

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) заявляє, що інформація та зібрані докази свідчать про те, що російські військові стратили фотожурналіста Макса Левіна.

Про це йдеться в ексклюзивному розслідуванні організації “Як російські війська стратили журналіста Макса Левіна”, представники якої відвідали Україну з 24 травня по 3 червня з метою розслідування загибелі Левіна.

На підставі інформації і зібраних доказів розслідувачі RSF (керівник слідчого відділу RSF Арно Фроже і французький воєнний фоторепортер, який працював з Левіним на Донбасі наприкінці лютого, Патрік Шовель) змогли відновити те, що сталося. 

Вони дійшли до висновку, що Макса Левіна та його друга, солдата Олексія Чернишова російські військові стратили в лісі під Києвом 13 березня. Можливо, після того, як їх допитували і навіть катували. Їхні тіла були знайдені 1 квітня в лісі біля села Мощун, що за 20 км на північ від Києва.

За даними Репортерів, 10 березня Левін втратив безпілотник у лісі поблизу Мощуна, намагаючись отримати кадри щодо російського військового вторгнення в цей район. Коли через три дні він повернувся до цього місця, частину лісу вже займали росіяни. Проте Левін хотів повернути свій дрон, тому що він був переконаний, що останні його знімки були дуже важливі. Йому це не вдалося.

У звіті повідомляється, що у супроводі співробітників сил безпеки представникам RSF вдалося визначити місце злочину. Обвуглений Форд Маверік Левіна все ще був там. RSF знайшли на місці події кілька куль разом з посвідченням особи Чернишова, солдата, який був з Левіним, і ідентифікували 14 кульових отворів в його автомобілі. Було також зібрано кілька предметів із можливими слідами ДНК, які свідчать про наявність російських солдатів дуже близько від місця загибелі Левіна та Чернишова. 

Авто Макса Левіна, фото - Patrick Chauvel / RSF

На завершальному етапі пошуку, розпочатого RSF, з допомогою металошукача було знайдено кулю, якою, ймовірно, влучили в Левіна.

Куля, яку знайшли в землі на місці, де раніше знаходилося тіло Макса Левіна. Куля та гільза були виявлені під час обшуку, ініційованого RSF 30 травня 2022 року в лісі поблизу Гути-Межигірської, на північ від Києва, Україна. Патрік Шовель / RSF

Попередні висновки звіту RSF описують інформацію, фотографії, свідчення та речові докази, отримані в ході розслідування. 

RSF зазначає, що не зміг відповісти на всі питання, яких на даному етапі ще багато, але розробив дві гіпотези на основі всіх цих елементів. Детально описані у звіті, ці два сценарії пропонують можливу реконструкцію послідовності подій і встановлення того, що саме сталося. Організація сподівається, що одного дня їм вдасться встановити осіб, які вчинили це подвійне вбивство.

“Аналіз фотографій місця злочину, зроблених на місці спостережень та матеріалу зібраних доказів чітко вказують на страту, якій, можливо, передував допит або навіть акти тортур. У контексті війни, що супроводжується сильною пропагандою та кремлівською цензурою, Макс Левін та його друг розплатилися своїми життями за боротьбу за достовірну інформацію. Ми зобов’язані їм правдою. І ми будемо боротися за те щоб виявити та знайти тих, хто їх стратив”, - заявив генеральний секретар RSF Крістоф Делуар.

Шовель, співавтор звіту, додав: “Незважаючи на ризики, Макс пішов у цей ліс, щоб спробувати віднайти свій дрон, щоб отримати докази у вигляді зображень. Його страта російськими солдатами була злочином проти свободи вираження поглядів. Ця правда не буде прихована, і розслідування RSF буде поставлене на службу твоїм цінностям, Макс. Я тобі це обіцяю”.

Під час цього візиту представників RSF прийняв заступник Генерального прокурора України Ігор Мустеца, а також зав.відділу розслідування злочинів проти ЗМІ та начальник Київської обласної прокуратури. У результаті цих зустрічей Арно Фроджер з RSF був офіційно допитаний як свідок українського розслідування вбивства Левіна. Допит відбувся в рамках розслідування Служби безпеки України у Києві 1 червня. Під час цього допиту, RSF передало дев'ять доказів, зібраних на місцях, та флешку яка містить кілька десятків фотографій місця злочину, зроблених Патріком Шовелем.

Макс Левін – один із восьми журналістів, які були вбиті під час виконання професійних обов'язків з початку широкомасштабного вторгнення в Україні. Остання жертва війни серед ЗМІ – Фредерік Леклерк-Імхофф, репортер французького телевізійного новинного каналу BFM TV, який загинув від осколків під час своєї роботи.

Як повідомляв ІМІ, фотожурналіст Максим Левін зник на лінії фронту у Вишгородському районі під Києвом, де виконував свої професійні обов'язки й висвітлював війну. Востаннє він виходив на зв’язок 13 березня. Фотографувати бойові дії 13 березня журналіст поїхав на власному авто. Він залишив автівку біля села Гута Межигірська та пішов у бік села Мощун. З його телефона надійшло повідомлення об 11.23, після чого він більше не виходив на зв'язок і не з'являвся в мережі.

1 квітня фотожурналіста Максима Левіна знайшли вбитим на території села Гута Межигірська Вишгородського району біля Києва. За повідомленням прокуратури, його застрелили російські військові двома пострілами зі стрілецької зброї. Максим працював на передовій як фотожурналіст та документував воєнні злочини росіян.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!