ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Схід SOS": Окупанти заливали книжки шкільних бібліотек з вогнегасника

Російські окупанти знищують українську літературу в шкільних бібліотеках. Про це в етері Громадського радіо розповів менеджер освітніх програм благодійного фонду “Схід SOS” Микола Оверченко за результатами візиту представників фонду до 24 закладів освіти на деокупованих територіях Донецької, Чернігівської, Харківської, Сумської, Херсонської та Миколаївської областей.

“У половині шкіл, які ми відвідали, бібліотечні фонди знищено частково або повністю. Були вкрадені технічні прилади, устаткування, меблі, двері. Книжки спалювали, заливали піною з вогнегасника”, – зазначив Оверченко.

За його словами, деякі вчителі продовжували потай працювати й навчати дітей за українською програмою дистанційно навіть під час окупації.

“Вчителі на свій страх і ризик зашторювали вікна, відкривали ноутбук і тихенько продовжували вести уроки, комунікувати з дітьми, перебуваючи в окупації. Вони боялися, але відчували, що діти їх потребують”, – розповідає менеджер “Схід SOS”.

За його словами, більшість релокованих закладів освіти продовжує роботу в дистанційному форматі. Також окремі заклади освіти Донецької, Запорізької, Херсонської областей перемістилися фізично, але не змінили своїх юридичних адрес.

В усіх відвіданих на деокупованих територіях освітніх закладах відсутні цілком відремонтовані й забезпечені укриття. Частина з них усе ж придатна для перебування людей під час небезпеки.

“У 30% відвіданих закладів є укриття, стан яких оцінюється як задовільний. Там відсутні туалети, належна вентиляція. Але зараз є певні зрушення, де безпекова ситуація дозволяє проводити ремонтні роботи. Ремонт укриттів потребує великого фінансування, яке наразі надають донорські організації, міжнародні та українські фонди”, – каже Оверченко.

За його словами, з 24 шкіл, які відвідали “Схід SOS”, 18 наразі функціонують як пункти незламності. Завдяки цьому там є генератори, найпростіші укриття, відеоспостереження.

Як повідомляв ІМІ, Міністерство освіти і науки затвердило скорочені освітні програми з української мови, української літератури, історії України та географії для закладів загальної середньої освіти для дітей за кордоном та на окупованих територіях. Програма з цих предметів побудована так, щоб, отримавши ці знання, школярі безперешкодно могли продовжувати навчання в українських школах.

Liked the article?
Help us be even more cool!