ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рік повномасштабної війни в Україні негативно вплинув на видимість жінок у медіа – дослідження ІМІ

08.03.2023, 10:31

Рік повномасштабної війни в Україні негативно вплинув на видимість жінок у медіа. Про це свідчать дані моніторингового дослідження, проведеного Інститутом масової інформації в першому кварталі 2023 року, порівняно з попередніми дослідженнями ІМІ.

Цитування коментарів від жінок-експерток скоротилося до 18% (водночас 82% експертних коментарів у медіа припадає на чоловіків). Кількість матеріалів, героїнями яких є жінки, становить 23%, разом з тим у 77% матеріалів головними героями є чоловіки.

Дослідження виявило, що станом на перший квартал 2023 року медіа набагато частіше цитували закордонних, ніж українських політикинь чи посадовиць. Головні три теми, в яких згадувалися жінки як експертки, – це міжнародні події, війна та кримінал. 

Жінки стали не лише менш видимими, їх також почали зображувати більш стереотипно. Зросла кількість згадок про жінок як сексуальних об’єктів, про жертв злочинів чи обстрілів чи про берегинь домашнього вогнища в той час, як чоловіки воюють. 

“Як мінімум половину контенту українських медіа зараз становить війна, в якій дуже мало голосів жінок, а ті згадки, які є, переважно стосуються речниць офіційних структур. Разом з тим медіа мало пишуть про зростання навантаження на жінок у часи великої війни, а також про пов’язані з нею соціальні, гуманітарні та економічні проблеми. Водночас відчутно, що в новинних стрічках зменшилося різноманіття коментарів від українських жінок, які ухвалюють рішення, керують процесами, порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення”, – підсумовує медіаекспертка ІМІ Яна Машкова.

Нагадаємо, що приблизно таку саму картину показало моніторингове дослідження ІМІ, що стосувалося регіональних онлайн-медіа. 

*Дослідження контенту проводилось у лютому 2023 року в 10 загальнонаціональних інтернет-медіа: ТСН, УП, НВ, Цензор, Главком, РБК Україна, Корреспондент, УНІАН, Гордон, Суспільне.  

Liked the article?
Help us be even more cool!