ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" засудили обшук в офісі 1+1 та у квартирах журналістів

10.02.2020, 12:46
Фото – AFP / radiosvoboda.org
Фото – AFP / radiosvoboda.org

Правозахисна організація "Репортери без кордонів" засудила обшук в офісі телеканалу "1+1" та у квартирах трьох журналістів. Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті організації 9 лютого.

"Джерела інформації журналістів повинні бути захищеними", – зазначають "Репортери".

"Цей обшук порушив конфіденційність джерел інформації журналістів, тому що вилучена комп’ютерна техніка містила дані, які могли бути конфіденційними. Доступ поліції та судової влади до журналістських джерел інформації повинен обмежуватися винятковими обставинами, які чітко визначені законодавством. Ми стривожені повторюваними спробами порушити конфіденційність джерел в Україні, включно з переслідуванням журналістів, що працюють у програмі "Схеми" (Radio Free Europe), в жовтні 2019 року", – зазначила директорка відділу Східної Європи та Центральної Азії "Репортерів без кордонів" Жанна Кавельє.

Як повідомляв ІМІ, 5 лютого співробітники СБУ провели обшук в офісі проєкту "Секретні матеріали" за адресою Куренівська, 18, у Києві.

Також 5 лютого правоохоронці провели обшуки у квартирах журналістів програми "Секретні матеріали" телеканалу "1+1". 

Група "1+1 медіа" повідомила, що СБУ проводить обшук у приміщенні редакції програми "Гроші", та заявила, що це "є повним порушенням журналістської недоторканності та тиском на незалежні ЗМІ".

5 лютого Голова СБУ Іван Баканов повідомив, що обшуки в одному з приміщень телеканалу "1+1" пов’язані з розслідуванням справи щодо незаконного прослуховування Прем'єр-міністра України Олексія Гончарука. Він додав, що про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні в цій ситуації йдеться.

6 лютого група "1+1 медіа" звернулася до керівництва країни та правоохоронних органів з проханням звернути увагу "на надзвичайні й безпрецедентні дії" Служби безпеки України під час досудового розслідування.

6 лютого Комітет Верховної Ради з питань свободи слова визнав обшуки в офісі та домівках журналістів 1+1 перешкоджанням професійній діяльності і звернувся з цього приводу до Голови Служби безпеки України Івана Баканова.

Liked the article?
Help us be even more cool!