ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет Шуфрича назвав обшуки в офісі 1+1 та у журналістів перешкоджанням

06.02.2020, 19:00
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова визнав обшуки в офісі та домівках журналістів 1+1 перешкоджанням професійній діяльності і звернувся з цього приводу до Голови Служби безпеки України Івана Баканова.

Таке рішення комітет ухвалив на позачерговому засіданні 6 лютого, повідомляє "Детектор медіа"

У разі якщо СБУ не відреагує на звернення комітету, його члени звернуться до Генеральної прокуратури.

Під час засідання комітету журналісти 1+1 розповіли, що в процесі обшуків співробітники СБУ вилучили в офісі два системні блоки, а також удома в журналіста Дениса Данька – весільні фотографії, планшет і три флешки.

Адвокат 1+1 Сергій Здоровець сказав членам Комітету свободи слова, що обшуки СБУ перешкоджали діяльності журналістів, а через вилучення системних блоків 5 лютого не вийшли в ефір ті сюжети, які були заплановані.

Також 1+1, за словами Здоровця, планує оскаржувати судову ухвалу, згідно з якою проводились обшуки. Оскільки, на його думку, вона давала досить широкі повноваження щодо вилучення техніки. "Стаття 168 Кримінального процесуального кодексу встановлює обов’язок копіювати, а не вилучати техніку", – сказав він.

Денис Данько розповів, що під час обшуків у нього вдома вилучили весільні фото, планшет і три флешки. А от удома в журналіста Євгена Куксіна нічого не вилучили, але він усе одно занепокоєний діями правоохоронців: “По-перше, я в шоці. По-друге, протокол після обшуку мені не лишили. І вдома безлад, хтось має це прибирати?”

Євген Куксін наголосив на тому, що правоохоронці порушили презумпцію невинуватості: "У мене просили пристрій, яким я записував Гончарука". Водночас він риторично запитував, як журналіст без акредитації може потрапити на закрите засідання Кабміну.

А Денис Данько додав: "Невже ви думаєте, що ми настільки круті журналісти, що можемо поставити жучок у кабінеті Гончарука?"

"У країні, яка воює, мені страшно жити з такою спецслужбою", – сказав  Максим Шиленко, директор департаменту журналістських розслідувань 1+1. На його думку, відділ контррозвідки, який проводив обшуки, мав запобігти тому, щоб першу особу в державі таємно не записували.

Заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков наголосив на тому, що жоден посадовець СБУ не казав, що журналістів  підозрюють у причетності до скоєння злочину. "Учора було проведено близько десятка обшуків, але люди сприйняли це адекватно, бо вони проводились у зв’язку з розслідуванням кримінального провадження, – сказав він. – Обшуки поведено відповідно до вимог чинного законодавства. Якщо була інформація про можливі загрози, то залучається відповідний підрозділ. Але цей підрозділ нікого не бив, нікуди не стріляв. Якщо десь був присутній, то для того, щоб попередити можливі негативні вплини на членів слідчої групи".

За словами Маякова, ще до того, як було проведено обшуки, слідчо-розшукові дії встановили, де можуть бути матеріали, на підставі яких можна розкрити злочин. "Коли була отримана достатня сукупність таких відомостей, слідчий звернувся з клопотанням до прокурора та слідчого судді. Суддя, оцінивши, чи є співмірність між втручанням в особисте життя та захистом інтересів суспільства, дійшов до висновку, що необхідно провести ці обшуки. Ми не звинувачуємо канал "1+1". Обшуки на каналі не проводились, а проводились за місцями проживання та роботи окремих журналістів, які співпрацюють з каналом", – сказав він і додав, що про підозру в цій справі ще нікому не повідомляли.

Віталій Маяков роздав журналістам буклет щодо обшуків 5 лютого, у якому правоохоронці виклали свою версію подій.

У ньому серед іншого йдеться: "Встановлюється причетність різних осіб та їх роль у вчиненні злочину. Це не означає, що журналісти особисто робили записи. Однак вони могли бути залучені до цієї справи. Досудове розслідування триває".

За його словами, журналістів, у яких проводили обшуки, викличуть на допити.

Також він визнав, що правоохоронці встановили автентичність аудіозаписів прослуховування Олексія Гончарука. За його словами, "ця зустріч та розмови відбувались. Наскільки вони повністю та автентично викладені в медіа, ми це питання з’ясовуємо".

Як повідомляв ІМІ, 5 лютого співробітники СБУ провели обшук в офісі проєкту "Секретні матеріали" за адресою Куренівська, 18, у Києві.

Також 5 лютого правоохоронці провели обшуки у квартирах журналістів програми "Секретні матеріали" телеканалу "1+1". 

Група "1+1 медіа" повідомила, що СБУ проводить обшук у приміщенні редакції програми "Гроші", та заявила, що це "є повним порушенням журналістської недоторканності та тиском на незалежні ЗМІ".

5 лютого Голова СБУ Іван Баканов повідомив, що обшуки в одному з приміщень телеканалу "1+1" пов’язані з розслідуванням справи щодо незаконного прослуховування Прем'єр-міністра України Олексія Гончарука. Він додав, що про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні в цій ситуації йдеться.

6 лютого група "1+1 медіа" звернулася до керівництва країни та правоохоронних органів з проханням звернути увагу "на надзвичайні й безпрецедентні дії" Служби безпеки України під час досудового розслідування.

Liked the article?
Help us be even more cool!