ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Група "1+1 медіа" просить керівництво країни звернути увагу на дії СБУ

06.02.2020, 15:07
Фото – ТСН
Фото – ТСН

Група "1+1 медіа" звертається до керівництва країни та правоохоронних органів з проханням звернути увагу "на надзвичайні й безпрецедентні дії" Служби безпеки України під час досудового розслідування.

Про це йдеться у відкритому листі групи "1+1 медіа" з приводу дій СБУ за підписом голови правління компанії Ярослава Пахольчука.

Лист адресовано Президентові України Володимиру Зеленському, голові ВРУ Дмитру Разумкову, голові Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександрові Ткаченку, голові Комітету ВРУ з питань свободи слова Нестору Шуфричу, першому заступнику голови Нацради з питань телерадіомовлення Ользі Герасим’юк, голові СБУ Івану Баканову та Генеральному прокурору Руслану Рябошапці.

У листі підкреслюється, що слідчі під час обшуку в приміщенні редакції програми "Секретні матеріали" та за місцем проживання трьох журналістів припустилися низки грубих порушень кримінального процесуального закону.

"Так, наприклад, ухвалою слідчого судді передбачено обшук лише трьох робочих місць конкретних журналістів, але слідчі СБУ наполягали на проведенні обшуку всього приміщення редакції. Процесуальні порушення зафіксовано в протоколі обшуку, й ми сподіваємося на те, що їм буде дана належна правова оцінка", – йдеться в листі.

"1+1 медіа" вважає небезпечним прецедент, коли "на порушення, які викриває ця та інші програми журналістських розслідувань, у більшості випадків жодної реакції правоохоронних органів немає, натомість журналісти самі стають об’єктом переслідування". 

У медіахолдингу дії СБУ вважають "черговою спробою політичного тиску на незалежне медіа, на цей раз із застосуванням інструментів кримінально-процесуального законодавства з метою перешкоджання законній діяльності як окремих журналістів, так і засобів масової інформації, в яких вони працюють". 

Медіахолдинг переконаний, що такі дії прямо порушують право на свободу слова, передбачене статтею 34 Конституції України.

"1+1 медіа" заявляє, що журналісти телеканалів, які входять до групи компаній, "максимально об’єктивно подають інформацію, яку отримують виключно законним шляхом, та ведуть законну діяльність, яка спрямована на реалізацію ними своїх повноважень у інформаційній сфері і здійснюється засобами та в порядку, передбачених законом". 

"Переконані, що дії Служби безпеки України щодо обшуку журналістів суперечать принципам політичної нейтральності й неупередженості, згідно з якими будь-які державні органи та їх посадові особи зобов'язані при виконанні своїх службових повноважень дотримуватися політичної нейтральності, уникати демонстрації в будь-якому вигляді власних політичних переконань або поглядів, не використовувати службові повноваження в інтересах політичних партій чи їх осередків або окремих політиків, мають діяти неупереджено, незважаючи на приватні інтереси, особисте ставлення до будь-яких осіб, на свої політичні погляди, ідеологічні, релігійні або інші особисті погляди чи переконання.

Враховуючи все вищевикладене, ми звертаємося до вас із проханням не залишити цю ситуацію поза увагою, не допустити посягання на свободу слова в Україні та вжити заходів щодо недопущення прямого політичного тиску і спроб переслідування незалежних медіа", – йдеться в листі.

Як повідомляв ІМІ, 5 лютого співробітники СБУ провели обшук в офісі проєкту "Секретні матеріали" за адресою Куренівська, 18, у Києві.

Також 5 лютого правоохоронці провели обшуки у квартирах журналістів програми "Секретні матеріали" телеканалу "1+1". 

Група "1+1 медіа" повідомила, що СБУ проводить обшук у приміщенні редакції програми "Гроші", та заявила, що це "є повним порушенням журналістської недоторканності та тиском на незалежні ЗМІ".

5 лютого Голова СБУ Іван Баканов повідомив, що обшуки в одному з приміщень телеканалу "1+1" пов’язані з розслідуванням справи щодо незаконного прослуховування Прем'єр-міністра України Олексія Гончарука. Він додав, що про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні в цій ситуації йдеться.

Liked the article?
Help us be even more cool!