ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" подали позов на захист журналіста, якого тримають за гратами вже 19 років

23.10.2020, 14:00
Фото - rsf.org
Фото - rsf.org

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” подала 21 жовтня позов про злочин проти людяності до шведського суду у справі про ерітрейсько-шведського журналіста Дауіта Ісаака. Про це повідомляється на сайті правозахисної організації.

Згідно з повідомленням, це єдиний журналіст у світі, якого тримають за гратами так довго - 19 років.

У вересні 2001 року Дауіт Ісаак, журналіст з подвійним громадянством, приїхав до Єрітреї з метою відкрити там нове реформоване ЗМІ, проте його таємно затримали після серії рейдів серед опозиціонерів та незалежних ЗМІ. За майже 20 років йому жодного разу не дали побачитися ані з адвокатами, ані з родиною, ані з представниками ООН та шведського консульства, хоча такі запити подавалися неодноразово. Останній доказ того, що Дауіт  Ісаак ще живий був отриманий в 2005 році. Вірогідно, його тримають в нелюдяних умовах, в залізному розпеченому контейнері посеред пустелі, в тюрмі Ейраеро, зазначають “Репортери”.

Адвокати організації подали перший позов до шведського суду у 2014 році. Генпрокурор Стокгольму визнав, що Дауіт Ісаак став об’єктом “злочину проти людяності, щонайменше у сенсі примусового зникнення” в Ерітреї. Також було визнано,  що ці злочини відносяться до шведської юрисдикції, і що існують “серйозні мотиви”, які дозволяють відкрити досудове розслідування. Але після консультацій з Міністерством закордонних справ Швеції, влада вирішила, що таке розслідування “могло б завдати шкоди відносинам Швеції з Ерітреєю” та, таким чином,завадити звільненню Дауіта. Тому жодної справи тоді не відкрили.

“Такі аргументи більш неприйнятні, - заявив керівник юридичного департаменту організації Поль Копен. – П’ять років після цього рішення місцеперебування Дауіта Ісаак і досі невідомо. Шведська влада нічого не отримала, ані його звільнення, ані права його відвідати, ані доказів, що він ще живий. Численні рішення та засудження з боку міжнародних органів, серед яких Рада з питань прав людини та Африканської комісії з прав людини та народів також не дозволили ситуації змінитися на краще. Отож сьогодні є негайна портреба діяти у кримінальному плані”.

Позов “Репортерів” має на меті примусити шведську систему правосуддя затримати осіб, які несуть відповідальність за долю журналіста, якщо вони перетнуть кордон зі Швецією та судити їх, і якщо потрібно оголосити в міжнародний розшук.

Ерітрея посідає 178 місце у Всесвітній класифікації свободи слова, в яку входить 180 країн.

Liked the article?
Help us be even more cool!