ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

“Репортери без кордонів” оголосили номінантів на премію Свободи слова-2021

05.11.2021, 11:35
Фото – AFP / radiosvoboda.org
Фото – AFP / radiosvoboda.org

4 листопада “Репортери без кордонів” (RSF) оприлюднили список номінантів на Премію свободи преси-2021. Журналісти та ЗМІ з 11 країн були номіновані у трьох категоріях:  за мужність, за вплив на суспільство та за незалежність.

Серед 12 номінантів (по чотири в кожній категорії) автори журналістських розслідувань з країн, де права на інформацію майже не існує або воно знаходиться під серйозною загрозою – Білорусь, Китай, Бразилія, Туреччина та Північна Ірландія (Великобританія). Церемонія нагородження відбудеться 18 листопада.

“Список номінантів на премію 2021 року відображає виклики, з якими стикаються журналісти та ЗМІ, які беруть участь у спільній боротьбі за свободу інформування, – сказав генеральний секретар RSF Крістоф Делуар. - Ці чоловіки, жінки та ЗМІ мужньо та рішуче борються проти зосереджених сил, які підривають незалежність журналістів. Журналістам часто погрожують, їх переслідують або кидають за грати у багатьох країнах світу. ЗМІ піддають цензурі, на них навішують ярлики, їх маргіналізують, забороняють чи закривають. Нагорода Премія RSF - це данина поваги і, перш за все, підтримка всіх тих, хто втілює ідеали журналістики”.

Номінанти на Премію за мужність:

Кей Зон Нвей (М'янма) - репортерка стала символом мужньої боротьби за свободу інформування на місці подій у М’янмі. Її арештували 26 лютого під час прямої трансляції протесту проти державного перевороту, а потім ув’язнили.  1 липня її звільнили з-за грат після 124 днів у страшних тюремних камерах М'янми. Вона працює в Myanmar Now, ЗМІ, яке відіграло історичну роль у тривалій боротьбі за свободу преси в М'янмі.

Чжан Чжань (Китай) - юристка, яка стала журналісткою, Чжан Чжань, стала першою, хто висвітлював початок пандемії коронавірусу в Ухані. У грудні 2020 року її було до чотирьох років позбавлення волі за “розпалювання ворожнечі та підбурювання до безладів”. Незважаючи на постійні погрози з боку влади, вона транслювала свої репортажі в режимі онлайн в YouTube, WeChat і Twitter, показуючи вулиці та лікарні міста, а також переслідування родин хворих. Її репортажі, масово поширювалися у соціальних мережах, були одними з основних джерел незалежної інформації про ситуацію в Ухані на той час. 

Патрисія Девлін, Північна Ірландія (Великобританія)

Патрісія Девлін – журналіст кримінальної тематики в тижневику Sunday World. Її розслідування про організовану злочинність та діяльність військових угрупувань  коштувала їй та її родині спокою, вона зазнала величезного тиску та страшних погроз. Вона ініціювала судовий позов проти Служби поліції Північної Ірландії за неспроможність належним чином розслідувати погрози проти неї, а також  проти Facebook, домагаючись розкриття деталей облікового запису, який погрожував зґвалтуванням її новонародженого сина.

Confidencial  (Нікарагуа)

Confidencial - нікарагуанська щотижнева газета, заснована в 1996 році, відома своїми журналістськими розслідуваннями та одне з небагатьох неофіційних ЗМІ, які залишилися в країні. 20 травня уряд Даніеля Ортеги надав наказ здійснити обшук редакції, журналістів, які висвітлювали інцидент було заарештовано. Поліція вилучила сервери, комп’ютери, телевізійні камери для запису та монтажне обладнання. 13 грудня 2018 року у редакції Confidencial вперше здійснили обшук без ухвали суду. З 2018 року в країні посилюються цензура та напади на незалежні ЗМІ.

Номінанти на Премію за вплив:

Проект Пегас - це розслідування міжнародного консорціуму з понад 80 журналістів із 17 ЗМІ в 11 різних країнах, яке координувала ГО “Заборонені історії” за технічної підтримки експертів з Лабораторії безпеки Amnesty International. На основі витоку інформації з понад 50 000 телефонних номерів, здійсненому шпигунською програмою ізраїльської компанії NSO Group, проект “Пегас” показав, що майже 200 журналістів стали у світі об’єктом стеження з боку 11 урядів – як автократичних, так і демократичних – які отримали ліцензії на використання Pegasus.

Білоруська Асоціація Журналістів (БАЖ) - заснована у 1995 році для підтримки незалежної журналістики, БАЖ відіграла ключову роль у документуванні безпрецедентного рівня нападів та арештів журналістів після президентських виборів у серпні 2020 року. БАЖ ретельно документував усі форми переслідування. журналістів та незалежних ЗМІ – включаючи свавільні обшуки, цензуру, насильство та ув’язнення – які неухильно посилювалися протягом останнього року, і він зробив це, незважаючи на переслідування з боку влади.

Bellingcat (США) - незалежний міжнародний колектив дослідників, журналістів-розслідувачів та громадянських журналістів, які публікують матеріали на різноманітні теми. Завдяки своїм інноваційним підходам із використанням загальнодоступних даних із відкритих джерел, розслідування соціальних мереж та аналізу громадянських журналістів вони змогли провести значно більш глибокі розслідування фактів насильства скоєнних проти журналістів під час загальнонаціональних протестів, які відбулися минулого літа в США після смерті Джорджа Флойда. 

The Intercept Brasil (Tib) (Бразилія) - розслідування Intercept Brasil (TIB ) щодо витоку повідомлень, якими обмінювалися прокурори під час операції Lava Jato (Експрес-мийка) – корупційного скандалу за участю високопоставлених урядовців – виявило явне нехтування бразильським законодавством, оскільки вони довели упередженість судді та його причетність до прокуратури. 

Номінанти на Премію Незалежності:

Stand News (Гонконг) - заснована в Гонконзі в грудні 2014 року, Stand News є незалежним, некомерційним кантонсько-китайським новинним веб-сайтом, який зобов’язується захищати основні цінності Гонконгу – “демократію, права людини, свободу, верховенство права та справедливість” – і прагне бути простором, де журналісти є “незалежними від компаній, акціонерів, влади та політичних партій”. 

Майдолін Хассона (Палестина) - журналістка, що зазнала переслідувань як ізраїльської, так і палестинської влади за свої критичні репортажі. Вона переїхала до Туреччина та працює на турецький телеканал TRT. Під час поїздки на Західний берег ріки Іордан у серпні 2019 року зі своїм нареченим (також журналістом TRT, який проживає в Туреччині), її зупинили на ізраїльському контрольно-пропускному пункті та повідомили, що вона підпадає під заборону залишати територію, видану ізраїльською розвідкою “з міркувань безпеки”.

Вона висвітлювала антиурядові протести в червні 2021 року після смерті активіста Нізара Баната, вона стала однією з двох жінок-журналісток, на яких напали та побили палестинські співробітники безпеки.

Муса Аксар (Нігер) - журналіст не може заробляти на життя журналістикою розслідувань у своїй країні. Переслідування занадто серйозні, і рекламодавці відлякуються. Щоб забезпечити виживання та незалежність газети L'Événement, яку він заснував у 2002 році, Мусса Аксар також управляє фермою. Продаж манго та верблюжого молока дозволяє йому продовжувати роботу журналіста. Водночас він також очолює Центр журналістських розслідувань Норберта Зонго (CENOZO). Він припинив випуск друкованого видання L'Événement три роки тому, але веб-сайт існує і продовжує повідомляти новини та проводити розслідування, незважаючи на погрози. Лише за останні два роки він вісім разів поставав перед судом і в червні його оштрафували на 1830 євро за участь у міжнародному журналістському розслідуванні, яке викрило розкрадання великих сум державних грошей у зв’язку з закупівлею зброї.

Андраш Арато (Угорщина) - журналіст керує незалежним радіо в Будапешті Klubradio, що відоме своєю відвертою та сатиричною критикою влади. Він став ще однією жертвою політики цензури уряду Угорщини, коли Рада Угорщини з питань медіа призупинила дію ліцензії на діяльність через тривіальні адміністративні підстави. Починаючи з 1992 року, премія “Репортери без кордонів” заохочує, підтримує та нагороджує роботу журналістів та ЗМІ, які роблять помітний внесок у захист або просування свободи ЗМІ у всьому світі. Понад 50 чоловіків, жінок, інформаційних організацій та неурядових організацій, які спільно прихильні до свободи преси, отримали цю премію. Позаминулого року серед номінантів було названо україснький проєкт журналістських розслідувань – «Бігус.інфо», в категоріії «Вплив».

Liked the article?
Help us be even more cool!