ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

RSF закликають звільнити репортерку, яка висвітлювала спалах коронавірусу в Ухані

17.09.2021, 16:26
Фото – ВВС
Фото – ВВС

Правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) разом із 44 неурядовими організаціями звернулася до китайського лідера Сі Цзіньпіня з проханням звільнити та визнати невинуватою 38-річну журналістку Чжан Чжань. Журналістка висвітлювала події під час спалаху COVID-19 в Ухані, за що її засудили до чотирьох років ув’язнення.

Про це повідомляється 17 вересня на сайті “Репортерів без кордонів”.

Суд району Пудун у Шанхаї 28 грудня 2020 року визнав журналістку винною в “розпалюванні ворожнечі та підбурюванні до безладів”. На знак протесту Чжан Чжань оголосила голодування в травні 2020 року.

Як зазначають правозахисники, зараз її годують насильно – зондом через ніс. Наразі стан її здоров'я поганий, вона ризикує померти, якщо її не звільнять.

“Чжан Чжань не скоювала жодного злочину, а, навпаки, хоробро наражала на ризик своє життя задля того, щоб донести суспільству інформацію про санітарну кризу. Жодним чином її не потрібно було арештовувати та ще менш застосовувати таке суворе тюремне ув’язнення”, – заявив Седрік Альвіані, директор відділу Східної Азії RSF. Він закликав китайського лідера Сі Цзіньпіня “простежити, щоб Чжан Чжань була звільнена, доки не стало занадто пізно”. 

Рідні журналістки кажуть, що вона втратила вагу. Її тримали в лікарні не більш ніж 11 діб на початку серпня, а потім знову відправили до камери попри те, що її стан погіршується. Вона потерпає від жорстокого поводження у в'язниці, її рідних не пускають побачитися з нею.

Разом з Чжан Чжань щонайменше 10 інших ув’язнених у Китаї журналістів перебувають у смертельній небезпеці. Серед них – журналіст-розслідувач та лауреат премії свободи слова від RSF Хюань Кі, шведський редактор Гі Мінхай та уйгурський журналіст і лауреат премій Вацлава Гавела та Сахарова Ільхам Тохті. Також правозахисники загадують Кунчоку Чжиньпа, інформатора журналістів щодо Тибету, який помер у лютому 2021 року, ставши жертвою жорстокого поводження за ґратами. Інші дві особи – нобелівський лауреат премії миру та премії свободи слова від RSF Лю Сяобо та дисидент, блогер Ян Тонгян: обидва померли в ув’язненні від нелікованого раку. 

Китай посідає 177-ме місце в переліку зі 180 країн у Всесвітньому індексі свободи слова RSF.

Звернення підписали, зокрема, Аmnesty Inetrnational, Article 19, IFEX, Index on Censorship, Міжнародна федерація журналістів (IFJ), Freedom House тощо.

Liked the article?
Help us be even more cool!