ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Бігус.Інфо" став номінантом на премію свободи преси від “Репортерів без кордонів”

30.08.2019, 18:07
Фото – rsf.org

“Репортери без кордонів” оголосили номінантів на премію свободи преси за 2019 рік. У категорії “Вплив” номінант від України – "Бігус.Інфо". Про це повідомляється на сайті організації.

Як ідеться в повідомленні, “колектив репортерів, заснований Денисом Бігусом, неодноразово публікував розслідування щодо корупції та зловживання владою з боку високопосадовців, серед яких чимало тих, проти кого відкрито справи або хто був змушений подати у відставку”.

Номінантів із 12 країн на премію в трьох категоріях – “За сміливість”, “За незалежність” та “За вплив” – нагороджуватимуть у Берліні 12 вересня. Досі щороку премію вручали в Парижі, і востаннє – у Лондоні. Але цього року з приводу 25-річчя заснування німецького відділення “Репортерів без кордонів” церемонію перенесли до німецької столиці. 

“Чимало номінантів стикаються з погрозами або неодноразово потрапляють за ґрати через свою роботу, та ці журналісти відмовилися мовчати або продовжують висловлюватися проти зловживань владою, корупції та інших злочинів. Замість песимістичних настроїв труднощі, з якими вони стикаються, вселяють у нас бажання досягнути змін. Сміливість бути відданим журналістським ідеалам є чудовою рушійною силою для всіх, хто бажає взяти на себе найважливіші виклики, що стоять перед людством”, – сказав генеральний секретар “Репортерів без кордонів” Крістоф Делуар.

Серед інших номінантів на премію – росіянин, журналіст-розслідувач Ігор Рудніков, редактор часопису “Нові колеса”, на якого не раз було скоєно напади через його розслідування корупції та розкрадання державних коштів. 

Інший номінант – італійський журналіст Паоло Боррометті, відомий розслідуваннями справ, пов’язаних з італійською мафією, через що останніми роками він живе під постійним захистом поліції. 

Також – Еман Аль-Нафжан, блогерка та журналістка із Саудівської Аравії, яка розгорнула масивну кампанію задля надання жінкам права керувати машиною та інших прав. Її вважають “зрадницею”, журналістка може потрапити за ґрати на термін до 20 років. 

Інша номінантка – Лола Аронович, бразильська авторка блогів, що стала відомою у всій країні через свої феміністичні тексти та відданість захисту прав жінок. Вона отримувала сотні погроз убивством та неодноразово ставала жертвою нападів. На честь її боротьби з насильством в інтернеті запровадили закон, відомий відтепер як “закон Лоли”, завдяки якому федеральна поліція може відкрити справу через кіберзлочини, що пов’язані з насильством та ненавистю до жінок. 

Серед номінантів на премію в категорії “Вплив” названо китайського фотокореспондента Лу Гуана, який висвітлює соціальні та екологічні проблеми, спричинені інтенсивністю індустріального розвитку. Із 2005 року він мешкав у Нью-Йорку, але 3 листопада 2018-го його арештували, коли він приїхав до Китаю. Відтоді ані родина, ані колеги нічого не знають про його долю. 

У категорії “Незалежність” серед інших названо Каролін Маскат, журналістку з Мальти, сестру вбитої журналістки-розслідувачки Дафни Каруани Галіції. Після вбивства сестри Каролін Маскат заснувала незалежне онлайн-видання, присвячене проблемам корупції. 

Премія існує з 1992 року і вручається особливо сміливим та незалежним журналістам за роботу, яка має чималий вплив на розвиток суспільства.

Liked the article?
Help us be even more cool!