ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" назвали законопроєкт Польщі про соцмережі небезпечним для свободи слова

29.01.2021, 17:00
Фото – prismati.cl
Фото – prismati.cl

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” зазначає, що законопроєкт, який готується в Польщі щодо соцмереж, може посилити контроль влади над свободою слова в соцмережах.

Про це повідомляється на сайті “Репортерів без кордонів”.

“Потреба в регулюванні не має слугувати бажанню польської влади контролювати інформацію, що поширюється в соціальних мережах”, – зазначив директор з питань технологій “Репортерів без кордонів” Іріс де Вілар.

“Репортери” зазначають, що польський уряд планує створити “Раду з питань свободи слова”, до якої можуть звернутися будь-які користувачі, чий текст  або акаунт заблоковано, якщо всі інші механізми апеляції до керівництва платформ вичерпано. Рада матиме сім днів, щоб оцінити, чи відповідає зміст посту польському законодавству, та ухвалити рішення, яке платформа зобов'язана виконати або сплатити штраф до 50 мільйонів злотих, або 11 мільйонів євро. П'ять членів, які входять до складу цієї ради, призначатимуться сеймом (нижньою палатою парламенту) строком на шість років. 

Але такий механізм, зауважує організація, означає політизацію рішення, яке має бути рішенням судової влади.

“Рада з питань свободи слова, вочевидь, структурована так, щоб її можна було використовувати в політичних цілях. Ми закликаємо владу переглянути цю пропозицію, яка видається ще абсурднішою, оскільки вона не відповідає європейському проєкту закону про цифрові послуги, що передбачає можливість звернення до незалежних органів”, – заявляють “Репортери без кордонів”.

“Уряд Польщі вже продемонстрував що тяжіє до запровадження пропаганди, коли перетворив суспільні медіа в країні на рупори влади. Крім того, влада планувала ухвалити законодавство, яке б запровадило цензуру в приватних медіа. Однак пізніше вирішили викупити ці медіа групами, підконтрольними державі.”, – зазначають “Репортери”.

Польща посідає 62-ге місце у Світовому індексі свободи преси, складеному “Репортерами без кордонів”.

Як повідомляв ІМІ, Міністерство юстиції Польщі розробляє законопроєкт, який заборонить адміністраторам вебсайтів соціальних мереж видаляти повідомлення і блокувати користувачів.

Відповідно до проєкту закону, адміністрація вебсайтів соцмереж не має права видаляти повідомлення або блокувати дії користувачів, якщо контент, поданий як основа для ухвалення рішення, не порушує польського законодавства.

Законопроєкт передбачає, що користувач отримає право подати скаргу на адміністрацію. На вебсайт соцмережі можна навіть подати до суду, якщо відповідь виявиться незадовільною або якщо адміністратори сайту не дадуть відповіді на скаргу протягом 48 годин.

Liked the article?
Help us be even more cool!