ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рекомендації Венеційської комісії щодо закону про нацменшини може бути повністю ухвалено вже в листопаді – Жовква

Фото – сайт Президента України
Фото – сайт Президента України

Рекомендації Венеційської комісії щодо закону про національні меншини можуть бути повністю ухвалені Україною вже в листопаді поточного року, заявив в ефірі загальнонаціонального телемарафону заступник глави Офісу президента Ігор Жовква, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, Президент України Володимир Зеленський під час спільної з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн пресконференції 3 листопада говорив про те, що Україна готова й надалі рухатися в питанні забезпечення прав національних меншин.

"Якщо говорити про питання освіти, ми готові. У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про певні зміни – знову-таки важливо: на виконання рекомендацій Венеціанської комісії, а не "хотілок" тієї чи іншої держави (Угорщини. – Ред.)", – зазначив він.

За словами Жовкви, ухваливши закон про нацменшини, Україна виконала майже всі рекомендації Венеційської комісії і готова виконати ті, що залишилися.

"Ті, що залишилося виконати, ми готові виконати. І я можу анонсувати: думаю, що ми не чекатимемо грудня. Уже в листопаді – тут залежить усе від Верховної Ради... Президент тісно працює з парламентом щодо того, щоб відповідні законодавчі зміни, які ще залишилося внести за цими рекомендаціями, були внесені. Щоб ми, як і завжди, спрацювали з випередженням графіка", – наголосив заступник глави Офісу президента.

Як повідомляв ІМІ, Єврокомісія оприлюднила звіт щодо України за 2023 рік. Попри війну країна продовжує прогрес у реформах, хоча є і зауваження. Звіт містить рекомендації, зокрема щодо свободи слова. Щодо прав нацменшин Україні необхідно виконати решту рекомендацій Венеційської комісії, зокрема щодо внесення змін до законодавства про державну мову, ЗМІ та освіту. З-поміж іншого Єврокомісія зазначила, що необхідно посилити підтримку ромської громади за допомогою конкретного та цілеспрямованого плану дій.

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина повідомила, що Україна надала Угорщині детальну "дорожню карту" того, як можна вирішити суперечки щодо питання нацменшин.

Liked the article?
Help us be even more cool!