ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Радник Єрмака оприлюднив позицію Офісу президента щодо нападу на журналістів “Схем”

06.10.2021, 13:50
Фото - Кароліна Ускакович/"Бабель"
Фото - Кароліна Ускакович/"Бабель"

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що офіційна позиція Офісу щодо ситуації в Укрексімбанку “безумовно чітка, конкретна та повністю співвідноситься із суспільним осудом дій керівництва державного банку”. 

Про це 6 жовтня заявив радник керівника Офісу глави держави Михайло Подоляк, повідомляється на сайті Президента України.

“Ситуація навколо Укрексімбанку може сприйматися лише негативно. Безумовно, модель поведінки, яку суспільство побачило від представників банку, є неприпустимою. Свобода слова належить до фундаментальних цінностей в Україні. Тому обов'язок посадовців будь-якого рівня – коректно спілкуватися з журналістами та поважати їхнє право ставити будь-які запитання, що мають суспільну важливість. Не має значення, про якого рівня структуру йдеться та чи працює ця структура в державному чи в приватному секторі. Правила поваги до журналістської роботи та формати надання доступу до суспільно важливої інформації давно напрацьовані, і не може бути причини, щоб їх не дотримуватися”, – сказав він.

За його словами, “щонайменше видається логічним рішення про відсторонення від займаної посади голови правління банку, щоб не було жодної, навіть гіпотетичної перешкоди для розслідування та перевірки”. 

Також він вважає, що як максимум для нівелювання шкоди банку та державі потрібні, можливо, і “більш жорсткі кадрові рішення у фінансовій установі”. 

“Інституційні механізми для виходу з такої ситуації передбачені, і вони мають спрацювати”, - сказав Подоляк.

Як повідомляв ІМІ, 4 жовтня в Києві співробітники державного Укрексімбанку напали на знімальну групу “Схем” під час запису інтерв’ю з головою правління фінустанови Євгеном Мецгером прямо в його кабінеті.

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів програми “Схеми” (ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України).

Укрексімбанк звинуватив журналістів “Схем” у протиправному заволодінні інформацією з обмеженим доступом (банківською таємницею) і порушенні Кодексу етики українського журналіста.

4 жовтня журналістів програми “Схеми” запросили на допит як потерпілих для встановлення всіх обставин події в Укрексімбанку під час запису інтерв'ю з головою правління Євгеном Мецгером.

4 жовтня редакції “Схем” вдалося відновити відео, видалене працівниками Укрексімбанку під час нападу на знімальну групу програми в кабінеті голови державного банку Євгена Мецгера.

5 жовтня Наглядова рада Укрексімбанку повідомила, що розпочала перевірку обставин конфлікту з журналістами “Схем”.

6 жовтня голова правління Укрексімбанку Євген Мецгер заявив про складання своїх повноважень на час проведення слідчих дій поліції та внутрішньобанкової перевірки щодо конфлікту з журналістами “Схем”.

6 жовтня Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що Офіс Генпрокурора не покриватиме дії співробітників державного “Укрексімбанку”, які напали на знімальну групу програми “Схеми”. Відповідальним буде повідомлено про підозру.

Liked the article?
Help us be even more cool!