ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Штучний інтелект не замінить живих шпигунів – керівник MI6

Фото – АР
Фото – АР

Штучний інтелект докорінно змінить світ шпигунства, але не замінить живих агентів, зазначив голова британської розвідувальної служби МІ6, передає Associated Press.

Як пише видання, директор служби зовнішньої розвідки Великої Британії Річард Мур незабаром має виступити в Празі з промовою про зростання російської та іранської загрози Заходу, а також про те, що "людський фактор" не втратить своєї ключової ролі в епоху стрімкого розвитку навчання машин.

"Штучний інтелект зробить інформацію незрівнянно доступнішою; дехто вже питає, чи стануть розвідувальні служби на кшталт моєї непотрібними", – зазначає він в уривках, заздалегідь оприлюднених британською владою.

"Насправді ж ситуація буде радше зворотною, – додає він. – У часи, коли ШІ тралить океан відкритих джерел, вміння вдало закинути вудку й упіймати таємниці, до яких його рибальська сіть не дотягується, стане ще ціннішим".

Мур, який раніше попереджав, що в перегонах навколо ШІ Захід відстає від своїх конкурентів, у своїй промові обстоюватиме думку, що "унікальні риси живих агентів, призначених у правильні місця, стануть іще важливішими", й підкреслить здатність шпигунів "впливати на рішення зсередини уряду чи терористичної організації".

Випадки, коли британська розвідка відкрито говорить про шпигунське ремесло, досі є доволі рідкісними. Уряд країни відмовлявся підтвердити існування МІ6 аж до 1992 року, а очільники служби нечасто виступають на публіці.

Мур вирішив виголосити свою промову в столиці Чехії – місті, де в 1968 році визвольний рух "Празька весна" був придушений радянськими танками.

З уривків промови постає, що Мур розповідатиме своїй аудиторії в резиденції британського посла, що президенту РФ Володимиру Путіну досі не вдається досягти своїх цілей у війні. Він також звинуватить Росію в "імперіалістичних" діях в Африці, а Іран – у підтримці конфлікту в Україні шляхом постачання дронів та іншої зброї Росії.

Зі свого призначення головою Таємної розвідувальної служби (МІ6) Мур мав лише один публічний виступ: майже три роки тому, коли посадовець також зачепив тему потужності й небезпечності ШІ. У своїй промові в листопаді 2021 року він звинуватив Захід у надто повільній боротьбі з руйнівним впливом ШІ та відставанні від конкурентів, які "вливають багато грошей і амбіцій" у ШІ й інші передові технології.

У тій промові Мур зазначив, що "єдиним найголовнішим пріоритетом" його служби є Китай і що Британія разом із союзниками "має відреагувати й протидіяти російській активності, яка підважує міжнародну правову систему".

За три місяці після того Росія вторглася в Україну.

Liked the article?
Help us be even more cool!