ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада зі свободи слова закликала місцеву владу та суди припинити недопуски журналістів під приводом карантину

03.06.2021, 09:34
Фото – president.gov.ua
Фото – president.gov.ua

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України рекомендує органам влади та місцевого самоврядування і судам  вжити заходів для припинення порушень свободи слова під приводом карантинних обмежень.

Таке рішення було ухвалене на засіданні Ради 2 червня, повідомляється на сайті Офісу президента.

Учасники засідання заслухали інформацію, надану Інститутом масової інформації та “Детектором медіа” щодо повторюваних випадків обмеження доступу журналістів до засідань з боку органів місцевого самоврядування, судів, інших суб’єктів владних повноважень під приводом карантинних обмежень.

Рада рекомендувала місцевій владі, судам, іншим суб’єктам владних повноважень вжити заходів для припинення порушень свободи слова, зокрема забезпечивши онлайн-трансляцію своїх засідань у разі неможливості надати доступ усім охочим журналістам. 

Також Міністерству культури та інформаційної політики рекомендовано поширити письмове нагадування про передбачену законодавством відповідальність за порушення прав журналістів.

Секретар Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України Вадим Міський зазначив, що підставою взятися за це питання стала сумна статистика. 

“На початку року запорізькі журналісти вийшли на протест із вимогою не перешкоджати їхній роботі в міськраді, утім випадки недопуску журналістів продовжувались і в подальші місяці. Подібні випадки були зафіксовані на Чернігівщині, Київщині, Харківщині, Полтавщині, Хмельниччині, Дніпропетровщині, Миколаївщині, Одещині, Сумщині та в інших регіонах. Всі ці інциденти документував Інститут масової інформації (ІМІ), також про них розповідав “Детектор медіа” й інші видання та організації”, – зазначив Міський.

Як повідомляв ІМІ, 30 січня понад 20 журналістів Запоріжжя звернулися з відкритою заявою до органів центральної влади з проханням втрутитися в ситуацію, яка склалася через систематичний недопуск журналістів на сесії Запорізької міської ради та засідання постійних депутатських комісій.

2 червня Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України рекомендувала главі державі припинити практику надання почесного звання “Заслужений журналіст України”, а також ініціювати відповідні зміни до Закону “Про державні нагороди України”.

Liked the article?
Help us be even more cool!