ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада зі свободи слова пропонує Зеленському більше не вручати звання "Заслужений журналіст"

02.06.2021, 16:41
Фото – Детектор медіа
Фото – Детектор медіа

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України рекомендувала главі держави припинити практику надання почесного звання “Заслужений журналіст України”, а також ініціювати відповідні зміни до Закону “Про державні нагороди України”.

Про це повідомив “Детектору медіа” секретар Ради при президентові Вадим Міський.

На думку ради, надання цього звання може формувати суспільну думку про залежність нагородженого журналіста від влади чи його необ'єктивність, що позначиться на рівні довіри до журналістики та медіа.

Таку рекомендацію підтримали більшість громадських діячів та журналістів у складі ради, не підтримали лише троє – голова НСЖУ Сергій Томіленко, екзаступниця міністра інформполітики Тетяна Попова та телеведуча Наталія Влащенко.

“У журналістській професії, де цінується неупередженість, об'єктивність та рівновіддаленість від усіх сторін, присвоєння почесного звання “Заслужений журналіст України” може формувати суспільну думку про залежність нагородженого журналіста від влади чи його необ'єктивність. Це може позначитися на рівні довіри до журналістики та медіа. За 30 років незалежності в Україні з'явилася низка професійних відзнак, заснованих самими журналістами, які вручаються, зокрема, за дотримання ними журналістських стандартів. До обрання переможців залучена сама журналістська спільнота, що сприяє розвитку саморегулювання та утвердженню демократичних механізмів контролю за дотриманням стандартів професії. З огляду на це відпадає потреба у відзначенні журналістів органами влади, зокрема і в присвоєнні почесного звання “Заслужений журналіст України”, що була успадкована як елемент нагородної системи Радянського Союзу”, – йдеться в рекомендаціях Ради з питань свободи слова та захисту журналістів.

Водночас члени Ради наголосили, що видатним діячам інформаційної сфери можуть бути надані інші державні нагороди та стипендії. Член ради Максим Кречетов вважає, що “оцінку в публічній професії журналіста має давати глядач та читач, а не органи влади, хоча й вони мають достатньо інших відзнак для діячів інформаційної сфери”.

На цьому ж засіданні рада підтримала рекомендації щодо надання державних стипендій низці діячів, зокрема довічної стипендії Миколі Семені, що понад два роки провів в ув’язненні в окупованому Росією Криму.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко повідомив, що НСЖУ проти такої ініціативи. На його думку, вона спрямована на “послаблення ролі журналістів у суспільстві” та є “зневажливою для сотень авторитетних представників ЗМІ, які отримали почесне звання як і за роки Незалежності, так і за каденції Володимира Зеленського”.

Нагадаємо, серед відзначених почесним званням “Заслужений журналіст України” за президентства Володимира Зеленського опинилися ведучий програми “Світ навиворіт” Дмитро Комаров та ведучий і блогер Антон Птушкін.

У минулі роки неодноразово лунали заклики скасувати звання “Заслужений журналіст”, зокрема у 2014 році Волинські журналісти пропонували скасувати його як “совковий пережиток”, у 2011 році з такою ініціативою виступала радниця президента Ганна Герман та ін.

Liked the article?
Help us be even more cool!