ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Одеські журналісти заявили про обмеження входу до облради та ОДА. Просять омбудсмена відреагувати

12.02.2021, 10:30
Фото - Ізбірком
Фото - Ізбірком

Журналісти Одещини звернулися до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової через обмеження для представників засобів масової інформації у доступі до приміщення Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації. Про це йдеться у зверненні, яке підписали 27 працівників засобів масової інформації, повідомляє Ізбірком

“Ми, журналісти Одещини, що нижче підписалися, звертаємося до Вас з приводу обмеження для представників засобів масової інформації у доступі до приміщення Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації (пр-т Шевченка, 4, м. Одеса).

Так, 15 грудня 2020 року голова Одеської обласної ради Григорій Діденко та голова Одеської обласної адміністрації Сергій Гриневецький підписали документ “Правила пропускного режиму в адміністративний будинок №1”, в якому зокрема зазначено, що потрапити до будівлі працівники засобів масової інформації можуть лише “у супроводі працівників пресслужби ООР або ОДА”, - йдеться у зверенні.

Журналісти зазначають, що у січні 2021 року почали стикатися з випадками, коли, аби потрапити на відкриті заходи зазначених органів влади (наприклад, на обласну колегію тощо) журналістам доводилося просити працівників пресслужб супроводити їх, інакше в доступі до заходів їм відмовляли.

Автори звернення нагадують, що стаття 25 Закону України “Про інформацію” визначає, що журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством.

Журналісти вважають запроваджені правила ставлять в залежність вхід журналіста від наявності вільного часу представника пресслужби.

“На нашу думку, положення зазначених “Правил пропускного режиму в адміністративний будинок №1” суперечать гарантіям журналістської діяльності, передбаченим в статті 25 ЗУ "Про інформацію", оскільки вони вводять додаткові умови для потрапляння журналіста до приміщення Одеської обласної ради та Одеської ОДА порівняно з законом. Ці “Правила” ставлять в залежність вхід журналіста від наявності вільного часу представника пресслужби, знаходження його/її на робочому місці чи просто його/її бажання. Натомість профільний закон говорить не просто про право журналіста входити в приміщення суб'єктів владних повноважень, а саме про право безперешкодно входити. Таким чином, дані “Правила” звужують гарантоване законом право”, - йдеться у зверненні. 

У зв'язку з цим журналісти просять омбудсмена направити до Одеської обласної ради та до Одеської обласної державної адміністрації акт реагування Уповноваженого для вжиття цими органами відповідних заходів.

Як повідомляв ІМІ, 30 січня понад 20 журналістів Запоріжжя звернулися з відкритою заявою до органів центральної влади з проханням втрутитися в ситуацію, яка склалася через системний недопуск журналістів на сесії Запорізької міської ради та засідання постійних депутатських комісій.

Журналісти заявили, що з весни 2020 року вони позбавлені можливості відвідувати сесії міськради й депутатських комісій та не можуть повноцінно висвітлювати діяльність міських органів влади Запоріжжя. 

2 лютого представник Комітету Верховної Ради з питань свободи слова  у відповідь на звернення журналістів повідомив, що 17 лютого Комітет розгляне звернення запорізьких журналістів щодо систематичних перешкоджань з боку представників Запорізької міської ради за участю представників МВС.

Liked the article?
Help us be even more cool!