ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прихід талібів до влади в Афганістані мав "драматичний" вплив на медіа – RSF

21.12.2021, 13:00
Фото – mediasupport.org
Фото – mediasupport.org

Правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) заявляє, що захоплення влади в Афганістані “Талібаном” у серпні мало “драматичний” вплив на ЗМІ країни: понад чотири з кожних десяти ЗМІ зникли, а 60% журналістів та інших працівників ЗМІ більше не мають змоги працювати, повідомляє Радіо Свобода.

Згідно з опитуванням, проведеним RSF та Асоціацією незалежних журналістів Афганістану (AIJA), медіаландшафт зараз “значною мірою позбавлений журналісток”, після того як 84% жінок – співробітниць ЗМІ втратили роботу, повідомили в організації 20 грудня.

“Існує нагальна потреба стримати спіраль, що неминуче веде до зникнення афганських ЗМІ, і забезпечити, щоб повага до свободи преси була пріоритетом”, – сказав Реза Мойні, керівник відділу RSF з Ірану та Афганістану.

“Безпека журналістів, доля жінок-журналісток, законодавство про ЗМІ та право на доступ до новин та інформації – це найважливіші питання, які влада має розв'язати без зволікання”, – додав Мойні.

RSF заявила, що з 543 ЗМІ, налічених в Афганістані на початку літа, лише 312 все ще працювали наприкінці листопада, тобто 43 % ЗМІ в країні зникли протягом трьох місяців.

За даними дослідників, з 10 790 людей, які працювали в афганських ЗМІ на початку серпня, лише 4 360 продовжували працювали, коли проводилось опитування.

Пропорційно сильніше постраждали жінки в ЗМІ: більш ніж чотири з п’яти жінок втратили роботу проти кожного другого чоловіка.

Станом на 1 грудня у всьому світі були затримані 488 журналістів і працівників ЗМІ, свідчить звіт “Репортерів без кордонів”

За даними RSF, “жодна жінка-журналістка досі не працює” в 15 з 34 провінцій країни.

Сотні журналістів покинули Афганістан за останні чотири місяці, побоюючись репресій або через неможливість вести професійну діяльність.

Афганські ЗМІ повинні дотримуватися “11 правил журналістики”, виданих урядом “Талібану”, що відкрило шлях для “цензури й переслідувань” та позбавило журналістів їхньої незалежності, зазначає RSF.

На додаток до переслідувань з боку “Талібану” ЗМІ сильно постраждали від втрати доходів від реклами й припинення національного та міжнародного фінансування.

Як повідомляв ІМІ, 18 вересня 2021 року понад 100 афганських журналістів звернулися до міжнародної спільноти по допомогу в захисті свободи преси в Афганістані. 

30 серпня 2021 року близько 150 афганських журналістів звернулися до ООН, міжнародної спільноти, правозахисних організацій та платформ підтримки ЗМІ з проханням урятувати їх від талібів.

24 серпня 2021 року міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” заявила, що рух “Талібан”, який захопив владу в Афганістані, неофіційно встановлює суворі обмеження для ЗМІ, хоча публічно таліби пообіцяли захищати журналістів і поважати свободу преси.

Liked the article?
Help us be even more cool!