ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Проти глави МЗС Литви організували інформаційну атаку за допомогою ШІ

Фото – AP nuotr
Фото – AP nuotr

Проти міністра закордонних справ Литви Габріелюса Ландсбергіса організували інформаційну атаку: в інтернеті з'явився аудіозапис фейкової бесіди з міністром закордонних справ Палестинської адміністрації, під час якої Ландсбергіс нібито обіцяє претендувати на посаду президента. Про це повідомляє телерадіокомпанія LRT.

У центрі аналізу дезінформації debunk.org повідомили, що цей запис був сконструйований за допомогою інструментів штучного інтелекту. Його справжність спростували й у міністерстві закордонних справ.

На фальшивому аудіозаписі міністр закордонних справ Палестини Ріяд аль-Малікі нібито просить Литву надати підтримку палестинцям, які проживають у секторі Газа, і сприяти гуманітарній паузі під час ізраїльських атак.

Зі свого боку Ландсбергіс нібито відповідає, що не може підтримати Палестину, оскільки зустріне опір у Литві й залишиться незрозумілим у Євросоюзі.

“Я не робитиму цього лише тому, що ви мене про це просите. Особливо з огляду на той факт, що наступного року я маю намір балотуватися на виборах президента Литви”, – нібито відповідає на це Ландсбергіс.

Своєю чергою аль-Малікі нібито відповідає, що може підтримати такі політичні амбіції Ландсбергіса на підтримку Палестини.

У МЗС стверджують, що цей аудіозапис “не відповідає дійсності”.

“Міністр Г. Ландсбергіс цього року не розмовляв з палестинським міністром телефоном. МЗС розцінює інформацію, що поширюється, як інформаційну атаку”, – заявили в міністерстві.

Глава debunk.org Вікторас Даукшас також стверджує, що цей аудіозапис – фейк, створений засобами штучного інтелекту.

“Передусім ми бачимо, що це фейк, за самим контентом. За офіційними даними, Ландсбергіс не має наміру балотуватися в президенти, а тут сказано, що він балотується”, – сказав експерт.

“У записі також присутні неприродні прискорення та вповільнення. [...] Ще під час запису можна почути згенеровані сторонні шуми”, – сказав Даукшас.

Він також зазначив, що запис у соціальних мережах розповсюджують нещодавно створені акаунти, які раніше нічого активно не публікували.

“З урахуванням майбутніх виборів це дуже небезпечне явище. Подібні маніпуляції, які використовуються в контексті виборів, можуть спричинити справжній ажіотаж”, – сказав Вікторас Даукшас.

“Така і була мета цього аудіо, але вона явно не була досягнута”, – додав він.

Експерт зазначив, що в майбутньому може з'явитись і більше таких випадків, спрямованих на маніпулювання результатами виборів у Литві.

Як повідомляв ІМІ, у листопаді стало відомо, що прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні стала жертвою російських пранкерів, один з яких у розмові з нею видав себе за африканського політика.

Liked the article?
Help us be even more cool!