ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Продовжує зростати кількість порушень мовного закону з боку посадовців – Кремінь

25.05.2021, 14:27
Фото – gogetnews.info
Фото – gogetnews.info

З початку року до уповноваженого із захисту державної мови надійшло 1357 повідомлень громадян про порушення мовного закону. Продовжує зростати кількість порушень з боку представників органів державної влади та місцевого самоврядування.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня.

“Лише за останній місяць таких скарг (про порушення з боку представників органів державної влади та місцевого самоврядування. – Ред.) надійшло 25, усього з початку року – близько 100”, – йдеться в повідомленні.

Також мовний омбудсмен повідомив, що за порушення статті 30 мовного закону (державна мова у сфері обслуговування) п’ятьом суб'єктам господарювання оголошено попередження. За повторне порушення протягом року суб’єкт господарювання буде оштрафований. 

Водночас, повідомив уповноважений, більшість із суб’єктів господарювання, яким оголошено попередження, на його вимогу протягом 30 днів усунули порушення.

Як повідомляв ІМІ, 16 січня набула чинності стаття 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, згідно з якою мовою обслуговування споживачів в Україні має бути державна. 

Тарас Кремінь пояснив, яких сфер стосується перехід на українську.

Із 16 січня скарги на порушення права отримувати послуги державною мовою громадяни можуть надсилати мовному омбудсмену.

17 березня уповноважений із захисту державної мови повідомив, що за два місяці дії статті 30 мовного закону (із 16 січня до 16 березня) надійшло 944 повідомлення від громадян України. Зростає кількість звернень щодо порушення мовного законодавства в органах місцевого самоврядування.

16 квітня мовний омбудсмен Тарас Кремінь повідомив, що стабільно високою залишається кількість звернень громадян щодо порушення мовного законодавства з боку посадовців органів державної влади та місцевого самоврядування Одеської, Харківської, Миколаївської, Черкаської, Київської, Запорізької областей. 

25 квітня уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що стабільно високою залишається кількість звернень громадян щодо порушення мовного законодавства з боку посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування.

Liked the article?
Help us be even more cool!