ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Президентка Грузії запропонувала провести в країні референдум

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі закликала до проведення референдуму, щоб визначити: “хочемо європейське майбутнє чи хочемо російське рабство?”, повідомляє “Эхо Кавказа”.

Зурабішвілі звернулася через відеозв'язок до мітингувальників, які зібралися біля парламенту і сказала: “84 члени Шулавері або 84 Орджонікідзе не зможуть змінити майбутнє цієї країни”.

Коментуючи рішення парламенту, який остаточно затвердив закон про “іноагентів”, вона закликала суспільство готуватися до виборів 26 жовтня.

“Нині я вам скажу, що нам потрібно зробити. Вони натиснули кнопку та вписали своє ім'я на сторінці історії, ми повинні зараз зробити все, щоб підготуватися до 26 жовтня, яке буде нашою відповіддю на сьогоднішній день. Ви злитеся сьогодні? Зліться, але почнімо робити справу, насамперед ми маємо спочатку підготувати справжній референдум”, – сказала Зурабішвілі.

Президентка закликала мітингувальників розпочати збір підписів для проведення референдуму.

“Молоді люди, що перебувають тут, після того, як ви зберете підписи й принесете їх мені, другою важливою справою буде захист виборів там, де це необхідно, тому що ваша мобілізація, ваші пів мільйона голосів, а також щонайменше пів мільйона голосів нашої діаспори – ось що вирішить (результат) виборів 26 жовтня”, – заявила Зурабішвілі.

Що відомо про грузинський законопроєкт про “іноагентів”

Як повідомляв ІМІ, 28 травня парламент Грузії подолав президентське вето на закон про “іноагентів” (“Про прозорість іноземного впливу”).

14 травня 2024 року парламент Грузії в третьому, остаточному читанні затвердив закон про “іноагентів” (“Про прозорість іноземного впливу”). 18 травня президентка країни Саломе Зурабішвілі ветувала його, назвавши “російським законом”.

27 травня юридичний комітет парламенту Грузії підтримав зняття президентського вето на закон про “іноземних агентів”. 

У країні весь цей час відбуваються протести, сутички між протестувальниками та поліцією. Учасників акції затримують, їм закидають адміністративні правопорушення – дрібне хуліганство та непокору співробітнику поліції.

У квітні 2024 року владна партія “Грузинська мрія” повторно зареєструвала в парламенті Грузії законопроєкт про “іноземних агентів”. 15 квітня в парламенті Грузії сталася бійка між депутатами під час обговорення законопроєкту про “іноагентів”.

25 квітня 2024 року Європарламент проголосував за незобов’язувальну резолюцію із закликом до ЄС не починати переговорів із Грузією про членство, доки діятиме закон “іноагентів”.

Парламент Грузії в березні 2023 року ухвалив у першому читанні закон про “іноагентів”, але через багатотисячні протести в країні відхилив його 10 березня того ж року.

Законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” також називають законопроєктом про “іноагентів” на кшталт російського.

7 травня 2024 року понад 30 депутатів Європарламенту закликали віцепрезидента Єврокомісії Жозепа Борреля тимчасово зупинити для Грузії статус кандидата в ЄС.

Liked the article?
Help us be even more cool!