ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представниця ОБСЄ про українських журналістів: Віддаю належне відважним

20.05.2022, 12:20
Фото – Micky Kroell / OSCE
Фото – Micky Kroell / OSCE

Українські медійники відважно виконують свою роботу попри те, що зазнають поранень, викрадень, нападів і смерті. 

Про це в щорічній доповіді про ситуацію в медіа для членів Постійної Ради ОБСЄ сказала представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро, повідомляє “Детектор медіа”.

Вона зазначила, що через загрозу безпеці та свободі медіа в Україні гасло “Немає безпеки без свободи ЗМІ” ніколи не могло б звучати правдивіше, ніж сьогодні.

“Я віддаю належне всім тим відважним журналістам, які інформують нас про події на місцях, зокрема про серйозні порушення міжнародного гуманітарного права та права та прав людини. Дозвольте мені підкреслити обов’язок захищати працівників ЗМІ та висловити вдячність усім тим місцевим та міжнародним суб'єктам, які роблять усе можливе, щоб гарантувати безпеку журналістів. Така допомога має бути довгостроковою та враховувати ситуацію на місцях”, – сказала Тереза Рібейро.

У своїй доповіді вона також прокоментувала ситуацію в російській федерації, де за останні 25 років спостерігається “найжорстокіше придушення свободи слова та ЗМІ”.

“Російська влада систематично порушувала принципи та зобов’язання ОБСЄ щодо свободи ЗМІ. Це призвело до ситуації цензури та майже повної ізоляції російських громадян від будь-якої форми незалежної інформації. Вони позбавлені деяких зі своїх найголовніших прав: свободи шукати й отримувати будь-яку інформацію, а також свободи на обмін думками та висловлювання”, – сказала Рібейро.

Нинішня ситуація, наголосила вона, становить загрозу не тільки для 144 мільйонів людей, які проживають в рф, а й спільному інформаційному простору та безпеці в регіоні ОБСЄ.

“У сукупності ці обмеження утворюють системний підхід, який приглушує критичні голоси та руйнує плюралізм ЗМІ. Це охоплює обмеження можливості працівників ЗМІ виконувати свої журналістські обов’язки, право громадськості на доступ до незалежних джерел інформації та зростання випадків захоплень ЗМІ, коли багато медіа в одній країні потрапляють під контроль кількох компаній або осіб, деколи тісно пов’язаних з владою”, – переконана Рібейро.

Крім того, вона зачепила тривожну практику зламування новинних вебсайтів, використання програмного забезпечення для стеження за журналістами та впливу штучного інтелекту (AI) на свободу слова та свободу ЗМІ. Вона також звернула увагу на поширення насильства та юридичних переслідувань щодо журналістів, особливо жінок – працівниць ЗМІ.

Також Тереза Рібейро нагадала про “жахливу” ситуацію в Білорусі, де багато журналістів були засуджені, заарештовані або затримані за свою роботу.

Як повідомляв ІМІ, 28 журналістів загинули від обстрілів російських окупантів з початку їхнього широкомасштабного вторгнення в Україну. З них – сім журналістів під час виконання ними професійних обов’язків та 21 – як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів, не під час виконання журналістських обов’язків.

Liked the article?
Help us be even more cool!