ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

28 журналістів загинули в Україні внаслідок російського вторгнення – ІМІ

19.05.2022, 13:54

28 журналістів загинули від обстрілів російських окупантів з початку їхнього широкомасштабного вторгнення в Україну. З них – сім журналістів під час виконання ними професійних обов’язків та 21 – як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів, не під час виконання журналістських обов’язків.

Таким є дані Інституту масової інформації станом на 19 травня.

У травні стало відомо про загибель шістьох медійників, які загинули на фронті чи внаслідок обстрілу, не під час виконання ними журналістських обов’язків: Олександр Махов, Наталя Харакоз, Євген Старинець, Максим Мединський, Оксана Гайдар та Костянтин Кіц.

Загалом із 24 лютого вбито сім журналістів під час виконання ними професійних обов’язків. З них – троє українських та чотири іноземних. Дві жінки та п'ять чоловіків.

  1. Євген Сакун, оператор телеканалу LIVE. Загинув 1 березня під час російського ракетного обстрілу телевежі в Києві.
  2. Брент Рено, колишній кореспондент The New York Times. Розстріляний росіянами 13 березня в Ірпені на блокпосту.
  3. П'єр Закжевскі, оператор телеканалу Fox News, громадянин Ірландії. Загинув 14 березня під час артилерійського обстрілу російських військ у селі Горенка Київської області.
  4. Олександра Кувшинова, українська фіксерка, журналістка. Загинула 14 березня разом з П'єром Закжевскі під час артилерійського обстрілу з боку російських військ у селі Горенка Київської області.
  5. Оксана Бауліна, журналістка російського The Insider, Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального. Загинула 23 березня під російським обстрілом у Києві під час виконання редакційного завдання.  
  6. Максим Левін – зник 13 березня, 1 квітня знайдений убитим.
  7. Мантас Кведаравічюс, литовський режисер та документаліст. Убили в Маріуполі.

21 журналіст загинув як учасник бойових дій або внаслідок російських обстрілів, не під час виконання журналістських обов’язків:

  1. Ділєрбек Шакіров, цивільний журналіст інформаційного щотижневика "Навколо тебе". Був розстріляний 26 лютого в передмісті Херсона з автоматичної зброї. 
  2. Сергій Пущенко, графік і живописець, культуролог, заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки журналістів України, лауреат журналістських премій, волонтер і ветеран АТО. Загинув 2 березня у Василькові разом із побратимами з тероборони.
  3. Віктор Дудар, військовий журналіст. Загинув 6 березня під час боїв з російськими загарбниками під Миколаєвом.
  4. Павло Лі, актор, ведучий телеканалу "Дом", вступив на початку війни до лав територіальної оборони. Загинув 6 березня під Ірпенем під час евакуації людей.
  5. Віктор Дєдов, оператор  телеканалу "Сігма". Загинув 11 березня в Маріуполі внаслідок обстрілу будинку.
  6. Олександр Литкін, журналіст "КNК Медіа". Загинув 13 березня в с. Романівка внаслідок обстрілу військовосліжбовцями збройних сил рф.
  7. Олег Якунін, редактор запорізького сайту misto.zp.ua. Загинув 18 березня, захищаючи Україну від російських окупантів.
  8. Лілія Гумянова, викладачка журналістики та завідувачка художнього відділу Лівобережного районного будинку дитячої та юнацької творчості. Загинула 19 березня внаслідок російських обстрілів Маріуполя.
  9. Юрій Олійник, оператор 24 каналу. Загинув 23 березня в боях біля Попасної Луганської області.
  10.   Сергій Заїковський, публіцист, історик, перекладач. Загинув 24 березня в бою з російськими окупантами під Києвом.
  11.   Денис Котенко, співробітник пресслужби Міністерства ветеранів. Загинув 24 березня в бою з російськими окупантами під Києвом.
  12.   Євген Баль, журналіст, письменник, волонтер. 2 квітня помер унаслідок катувань з боку російських військових у Маріуполі.
  13.   Роман Нежиборець, відеоінженер чернігівського каналу "Дитинець". У квітні вбили в селі Ягідне біля Чернігова російські військові.
  14.   Зореслав Замойський: його тіло з ознаками насильницької смерті знайшли 13 квітня в Бучі.
  15.   Віра Гирич, журналістка Радіо Свобода. Загинула внаслідок російського обстрілу Києва 28 квітня.
  16.   Олександр Махов, журналіст каналів "Україна", "Україна24", "Дом". Загинув 4 травня через обстріли. Ветеран війни на Донбасі. З початком повномасштабної російської агресії 2022 року знову пішов на фронт.
  17.   Наталя Харакоз, загинула в заблокованому росіянами Маріуполі. Журналістка, письменниця, членкиня НСЖУ та Національної спілки письменників України, керівниця літературного клубу "Азов'є".
  18.   Євген Старинець, ексменеджер філії "Суспільне Черкаси", військовослужбовець. Загинув 30 квітня в боях за Попасну (Луганщина).
  19.   Максим Мединський, комунікаційник, військовослужбовець. Трагічно загинув під час оборони країни.
  20.   Оксана Гайдар (псевдонім Руда Пані), загинула під час обстрілу російською артилерією села Шевченкове Броварського району на Київщині між 11 і 12 березня.
  21.   Костянтин Кіц, оператор луцького каналу "Аверс". Загинув, захищаючи на фронті Україну.

Нагадаємо, ІМІ зафіксував 243 злочини рф проти медіа та журналістів з початку широкомасштабного вторгнення в Україну, з 24 лютого до 24 квітня.

Liked the article?
Help us be even more cool!