ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники встановили місце розташування "таборів перевиховання" для дітей з ТОТ

Регіональний центр прав людини встановив місце розташування “таборів перевиховання”, куди росіяни відправляли дітей з окупованих територій. Це 13 установ на окупованій території України, ще 18 – у Білорусі та 67 – у Росії. 

Про це йдеться на Facebook-сторінці центру.

“З моменту окупації Криму, частин Донецької та Луганської областей РФ активно розвиває мережу “таборів перевиховання”, яка на сьогодні сягає сотні закладів. Їхня мета – викорінити національну ідентичність, примусово асимілювати українських дітей та перетворити їх на ресурс для досягнення власних геополітичних інтересів”, – зазначають правозахисники.

За даними центру, Росія масово вивозить дітей з окупованих територій України під проводом “відпочинку” та “реабілітації”, а потім їх піддають інтенсивній пропаганді. У дітей намагаються сформувати лояльність до окупантів, навчають військової справи за стандартами підготовки солдата-строковика. 

“Подекуди “табори перевиховання” використовуються росіянами як метод свавільного утримання українських дітей під своїм контролем або проміжний пункт на шляху до кінцевої точки депортації”, – додали правозахисники.

Також вони встановили, що 2024 року витрати з федерального бюджету РФ на такий дитячий “відпочинок” зросли на 11,6% в порівнянні з 2023 роком, досягнувши показника 76,8 млрд рублів. 

За заявами представників окупаційних адміністрацій, протягом літнього сезону 2024 року в межах проєкту “Корисні канікули” до “таборів перевиховання” вивезли 40 тисяч українських дітей. Це майже вдвічі більше, ніж торік, зазначає Регіональний центр прав людини. 

Так, діти з окупованих територій України побували в пропагандистських поїздках у Москві, Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону та Тулі в межах програм:

  • “Культурна карта 4+85”;
  • “Маршрут для молоді”;
  • “Університетські зміни”.

Також вони взяли участь у низці “патріотичних” змін, подекуди за понад 8 тисяч кілометрів від дому. У 2024 році Росія значно розширила мережу “таборів перевиховання” на нових окупованих територіях, відкривши в Бердянську (Запорізька область) філіал окупованого табору “Артек” під назвою “Червона гвоздика”. 

У Регіональному центрі прав людини зазначили, що посилилася мілітаризація українських дітей у зв’язку з розгортанням діяльності Академії дружби народів “АХМАТ” та центру “Воїн”. Останній організовує зміну “Час героїв”, у процесі якої українських дітей навчають стріляти з автоматів, стрибати з парашутом, керувати дроном та мінувати територію. 

Регіональний центр прав людини засновано 2013 року в Севастополі. Через окупацію Криму команда перемістилася до Києва. До об’єднання входять професійні юристи, адвокати, правозахисники та активісти. 

Як повідомляв ІМІ, росіяни хочуть у школах на окупованих територіях запровадити вивчення віршів про “СВО” (так у Росії називають війну проти України. – Ред.). До захоплених шкіл уже почали звозити відповідну літературу. Вірші розраховані на дітей 1–4 класів. У віршах героїзуються окупанти та дискредитується Україна.

Liked the article?
Help us be even more cool!