ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Посли G7 закликали зберегти незалежність інституту омбудсмена в Україні

02.06.2022, 18:00
Фото – AFP
Фото – AFP

Посли країн Групи семи оприлюднили заяву щодо необхідності зберігати незалежність інституту уповноваженого Верховної Ради з прав людини, повідомляє “Європейська правда”.

“Посли G7 висловлюють підтримку інституту Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, незалежність якого має бути захищена в тому числі під час воєнного стану. Право кожного українця звертатися до нього для захисту своїх прав закріплено в Конституції. І це право особливо важливе в контексті триваючих звірств армії РФ в Україні”, – зауважили посли. 

Як повідомляв ІМІ, 31 травня Верховна Рада звільнила з посади уповноваженої парламенту з прав людини Людмилу Денісову. Вона заявила, що оскаржить у суді рішення про своє звільнення з посади уповноваженої Верховної Ради з прав людини, яке вважає незаконним.

31 травня понад 30 правозахисних організацій закликали Верховну Раду припинити політизацію і спроби знищення незалежності інституту омбудсмена та створити умови для проведення незалежного конкурсу на цю посаду з дотриманням усіх міжнародних стандартів. 

25 травня 2022 року українські медійниці закликали уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову уникати надмірної деталізації статевих злочинів під час війни, а також вивіряти й ретельно продумувати кожне слово, щоб уникнути сенсаційності в повідомленнях.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що Людмила Денісова не передавала їй матеріалів щодо зґвалтувань, про які вона інформувала в соціальних мережах. Натомість уповноважена надсилала листи.

Людмила Денісова була призначена уповноваженою Верховної Ради з прав людини 15 березня 2018 року. Термін її повноважень мав би становити п'ять років.

Моніторингова місія ООН з прав людини заявила, що звільнення Людмили Денісової суперечить міжнародним стандартам і підриває незалежність цієї важливої правозахисної інституції в Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!