ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Моніторингова місія ООН: Звільнення Денісової підриває незалежність інституції омбудсмена

01.06.2022, 11:53
Фото – фейсбук Моніторингової місії ООН з прав людини
Фото – фейсбук Моніторингової місії ООН з прав людини

Моніторингова місія ООН з прав людини заявляє, що звільнення уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової суперечить міжнародним стандартам і підриває незалежність цієї важливої правозахисної інституції в Україні.

Про це йдеться в заяві місії.

“Ми вважаємо, що зараз як ніколи для України важливо мати незалежну та сильну інституцію, яка зможе неупереджено розслідувати порушення прав людини та підтримувати потерпілих у пошуку справедливості та відшкодування шкоди. Міжнародні стандарти вимагають, щоб законодавство, яке регулює такі інституції, містило незалежний та об’єктивний процес звільнення з чітко визначеними підставами”, – йдеться в заяві.

Місія зауважує, що в ухваленій парламентом постанові “за невиправдано прискореною процедурою, не пояснюються причини звільнення Уповноваженої з прав людини”.

“Це рішення послабило незалежність інституції та порушить її роботу. Ми закликаємо органи влади вжити негайних заходів для забезпечення незалежності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та дотримуватися міжнародних стандартів у законодавстві та на практиці”, – наголошують у Моніторинговій місії ООН з прав людини.

Як повідомляв ІМІ, 31 травня Верховна Рада звільнила з посади уповноваженої парламенту з прав людини Людмилу Денісову. Вона заявила, що оскаржить у суді рішення про своє звільнення з посади уповноваженої Верховної Ради з прав людини, яке вважає незаконним.

31 травня понад 30 правозахисних організацій закликали Верховну Раду припинити політизацію і спроби знищення незалежності інституту омбудсмена та створити умови для проведення незалежного конкурсу на цю посаду з дотриманням усіх міжнародних стандартів. 

25 травня 2022 року українські медійниці закликали уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову уникати надмірної деталізації статевих злочинів під час війни, а також вивіряти й ретельно продумувати кожне слово, щоб уникнути сенсаційності в повідомленнях.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що Людмила Денісова не передавала їй матеріалів щодо зґвалтувань, про які вона інформувала в соціальних мережах. Натомість уповноважена надсилала листи.

Людмила Денісова була призначена Уповноваженою Верховної Ради з прав людини 15 березня 2018 року. Термін її повноважень мав би становити п'ять років.

Liked the article?
Help us be even more cool!