ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поразки РФ докорінно змінюють російський "інформаційний простір" – ISW

03.10.2022, 12:00

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму щоденному звіті про ситуацію на фронті зазначає, що після поразок Росії на Харківщині та в Лимані спостерігаються "драматичні" зміни в російському "інформаційному просторі", пише "Детектор медіа".

Американські аналітики стверджують, що поразки Росії в поєднанні з неспроможністю Кремля ефективно провести "часткову" мобілізацію докорінно змінюють тон роспропаганди. 

"Поразка Росії біля Лимана спричинила навіть більше плутанини та негативу в російському інформаційному просторі, ніж поразка під Києвом, на острові Зміїний чи навіть розгром у Харківській області", – йдеться у звіті.

Російський інформаційний простір суттєво відхилився від наративів міністерства оборони Росії про те, що ситуація загалом під контролем. Також у російському "інформаційному просторі" стало значно більше критики в бік генералів.

"Оголошена Кремлем часткова мобілізація дала широкій громадськості відчути наслідки поразок у Харківської області, а потім у Лимані й спроби Кремля зображувати війну як щось обмежене та загалом успішне, зазнали невдачі", – пише ISW.

Зокрема, після поразки в Лимані очільник Чечні Рамзан Кадиров і власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин розкритикували військове командування Росії. Також генералів почали відкрито критикувати "патріотичні" військові блогери, яких допускають до етерів пропагандистських телешоу.

Деякі гості кремлівського телебачення, які вийшли в ефір 1 жовтня, критикували рішення російського президента Володимира Путіна анексувати нові українські землі, висловлюючи сумніви щодо здатності Росії окупувати ці території повністю.

"Кремлівські пропагандисти вже не приховують свого розчарування в проведенні часткової мобілізації, часто обговорюючи незаконну мобілізацію деяких чоловіків і звертаючи увагу на такі проблеми, як алкоголізм серед мобілізованих".

На думку ISW, хоча російський диктатор і старається контролювати інформпростір, у нього немає такої машини придушення та цензури, яку мав СРСР, тому хаос в інформаційному просторі може бути для нього небезпечнішим, ніж для радянської влади.

"Час покаже, скільки Путін терпітиме критику і що буде, якщо він спробує змусити замовкнути "військових" блогерів з їхньою критикою – дедалі частіше критикою саме його рішень", – пишуть аналітики ISW.

Як повідомляв ІМІ, жорстка мова ворожнечі в російських пропагандистських медіа поступилася місцем закликам до геноциду українців.

Liked the article?
Help us be even more cool!