ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Польську журналістку судитимуть за допомогу російському шпигуну, якого обміняли в Туреччині

14.08.2024, 16:43

Польську журналістку судитимуть за допомогу російсько-іспанському шпигуну, який нещодавно брав участь у великому обміні вʼязнями між Москвою й Заходом, повідомляє Notes from Poland.

Як зазначає видання, журналістка мала романтичні стосунки зі шпигуном протягом тих двох років, що він прожив у Польщі.

Першим новину повідомило польське розслідувальне онлайн-медіа Frontstory 14 серпня. Видання приховало імʼя підозрюваної, але пізніше його оприлюднив інший журналіст.

Шпигун, якому, ймовірно, допомагала журналістка, народився в Росії і мав ім'я Павло Рубцов, але в дитинстві переїхав до Іспанії й називався іспанським журналістом Пабло Ґонзалезом. Його затримали в Польщі в лютому 2022 року разом з партнеркою – місцевою журналісткою, якій польські спецслужби дали псевдонім Наталія К., щоб зберегти її анонімність. 

Frontstory повідомляє, що Наталія К. з Рубцовим орендували квартиру у Варшаві, де росіянин мешкав щонайменше з 2019 року. Рубцов активно будував звʼязки з журналістами, іноземними кореспондентами й активістами в польській столиці.

Обом висунули звинувачення в шпигунстві. Національна прокуратура підтвердила Frontstory, що Наталію К. звинувачують у “співучасті в злочині за статтею 130 Кримінального кодексу”, де йдеться про шпигунство.

Медіа зазначає, що прокурори не висунули б таких звинувачень, якби не були певні, що Наталія К. усвідомлювала, що допомагає іноземному шпигуну, адже цей злочин неможливо скоїти ненавмисно.

Рубцов перебував під вартою аж до обміну вʼязнями між Росією й країнами Заходу, а Наталію К. звільнили ще 2022 року, коли суд відхилив клопотання про її подальше затримання.

Втім, звинувачення проти неї лишились актуальними: як повідомили Frontstory в прокуратурі, “провадження в цій справі триває звичайним чином”.

Після звільнення Наталія К. повернулася до роботи журналісткою – переважно в міжнародні медіа (відомо, що в минулому вона співпрацювала з Euronews, France24 і The Guardian). Вона вела репортажі з парламенту Польщі, кордону з Білоруссю й конференції НАТО.

Ніщо не вказує на те, що редакції, з якими вона працювала, знали про звинувачення в шпигунстві.

Готуючи своє дослідження, журналісти Frontstory поспілкувалися з Наталією К., але та відмовилася коментувати справу й наполягла на анонімності “з огляду на поточне провадження”. 

Вона “погрожувала закопати нас витратними позовами, якщо розголосимо її імʼя”, пише медіа.

Павло Рубцов під час обміну. Фото – сайт Кремля

Втім, невдовзі після публікації матеріалу Frontstory, журналіст правого видання Do Rzeczy Цезарій Ґмиз оприлюднив справжнє імʼя Наталії К. в соцмережах. 

Також справжнім імʼям її назвало у своїй заяві ліберально-католицьке видання Tygodnik Powszechny. Тижневик підтвердив інформацію Frontstory про те, що 2020 року Рубцов (під своїм іспанським імʼям Ґонзалез) опублікував у них свою статтю, написану в співавторстві з Наталією К., яка назвалася його партнеркою. Редакція додала, що жінка була фрилансером і в період із 2013 до 2020 року написала для них вісім матеріалів.

Як повідомляв ІМІ, 1 серпня відбувся масштабний обмін в’язнями з Росією. Росія, окрім громадян США Алсу Курмашевої, Евана Гершковича та Пола Вілана, звільнила й передала на Захід політиків Іллю Яшина та Володимира Кара-Мурзу, правозахисника Олега Орлова, політичних активістів, соратників загиблого за ґратами російського опозиціонера Олексія Навального – Лілію Чанишеву, Ксенію Фадєєву, Вадима Останіна та інших людей.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!