ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти Гершкович та Курмашева прибули до США після обміну полоненими

Після обміну полоненими журналістка Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашева, журналіст Wall Street Journal Еван Гершкович та американський морський піхотинець Пол Вілан прибули до США, повідомляє Радіо Свобода.

Їх привітали президент США Джо Байден та віцепрезидентка Камала Гарріс,  а також члени їхніх сімей після того, як їхній літак приземлився на об’єднаній базі Ендрюс під Вашингтоном, округ Колумбія.

Журналіст Wall Street Journal Еван Гершкович. Фото – Roberto Schmidt / AFP

Прибувши з Туреччини, де 1 серпня відбулася частина обміну, ці троє входили до групи із 16 ув’язнених, яких Росія і її союзник Білорусь звільнили в обмін на вісьмох росіян, утримуваних у США і кількох інших країнах.

Курмашева, Гершкович і Вілан є громадянами США.

Вілан першим вийшов з літака, його зустріли Байден і Гарріс на злітній смузі під аплодисменти невеликого натовпу друзів, родичів і медіа, за ним вийшов Гершкович, який також отримав оплески.

Курмашева вийшла з літака останньою з трьох і також зустріла Байдена під оплески натовпу. Усі троє обійнялися з президентом перед тим, як зібратися з родиною.

Журналістка Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашева. Фото – Roberto Schmidt/AFP

Нагадаємо, 1 серпня відбувся масштабний обмін в’язнями з Росією. Джо Байден угоду про обмін назвав “подвигом дипломатії”. Він зазначив, що переговорники домовилися про звільнення 16 осіб з Росії, включно з п’ятьма німцями й сімома громадянами Росії, які були “політичними в’язнями у своїй країні”.

Росія, окрім громадян США Алсу Курмашевої, Евана Гершковича та Пола Вілана, звільнила й передала на Захід політиків Іллю Яшина та Володимира Кара-Мурзу, правозахисника Олега Орлова, політичних активістів, соратників загиблого за ґратами російського опозиціонера Олексія Навального – Лілію Чанишеву, Ксенію Фадєєву, Вадима Останіна та інших людей.

Національна розвідувальна організація Туреччини 1 серпня заявила, що вона відіграла “важливу посередницьку роль” в обміні 26 особами з в’язниць семи країн, “що є найбільшим за останній час”.

Водночас до Москви серед інших обміняних росіянами прибув Вадим Красіков – співробітник ФСБ, визнаний винним за вбивство в Берліні 23 серпні 2019 року Зелімхана Хангошвілі (Хангошвілі – колишній командир взводу Чеченської Республіки Ічкерія під час Другої чеченської війни та грузинський військовий офіцер під час російсько-грузинської війни 2008 року).

Також РФ передали кількох росіян, визнаних винними в шпигунстві (приміром, подружжя Дульцевих): Максима Марченка (його засудили в США до трьох років позбавлення волі за участь у закупівлі OLED-мікродисплеїв подвійного призначення для кінцевих користувачів у Росії), Владислава Клюшина (засуджений у США до дев’яти років позбавлення волі – його визнали винним у злочинній змові, шахрайстві із застосуванням електронних засобів та шахрайстві з цінними паперами) та інших.

Liked the article?
Help us be even more cool!