ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Петров та Іванов публічно принизили ведучу Аліну Доротюк за її зовнішність

Фото – фейсбук-сторінка Аліни Доротюк
Фото – фейсбук-сторінка Аліни Доротюк

Ведучі каналу “Ісландія” Сергій Іванов та Володимир Петров у проєкті “Розрив” принизливо обговорили зовнішність авторки ютуб-каналу, ведучої Аліни Доротюк. Фрагмент обговорення Доротюк оприлюднила на фейсбук-сторінці.

Вона зазначила, що розбори інтерв’ю мають місце бути. Як і субʼєктивні думки глядачів. “Але, коли я побачила, як два здоровезних дядьки сидять у кадрі та обговорюють мою зовнішність. Ще й серйозно радять пошукати “страшнішу” за себе серед, як я зрозуміла, повій з теплотрас (хоча я б їхню вроду не знецінювала, як і професію), я раптом задумалася”, написала Доротюк.

Вона зауважила, що аудиторія Петрова й Іванова понад 500 тисяч підписників на їхньому ютуб-каналі, а такі коментарі в публічній сфері ще більше легалізовують шеймінг жінок за зовнішність.

“А тепер щодо мого субʼєктивного бачення… Краще б ці двоє свою мізагонію зганяли на фронті. А не на зовнішності українських жінок”, зауважила ведуча.

У коментарі ІМІ Аліна Доротюк сказала, що поки їй хотілося б отримати публічні вибачення. “Але я розглядаю й інші варіанти. Вважаю це неприпустимим порушенням людської гідності”, наголосила Доротюк.

Вона також додала, що не знайома з обома блогерами й станом на зараз жоден з них не звернувся до неї, щоб перепросити.

Юрист ІМІ Володимир Зеленчук зазначив, що у висловлюваннях ведучих є ознаки шеймінгу і канал можливо притягнути до відповідальності, якщо Національна рада з питань телебачення і радіомовлення встановить ознаки дискримінації.

“Безумовно, вказані коментарі ведучих каналу “Ісландія” можна розцінювати як шеймінг, відповідальність за який безпосередньо не передбачена в Законі України “Про медіа”. Однак якщо Національна рада з питань телебачення і радіомовлення встановить наявність ознак підбурювання до дискримінації чи утисків певної особи за ознакою зовнішності чи статі, то це вже буде підставою для притягнення до відповідальності каналу, в ефірі якого були озвучені такі заяви”, – зазначив юрист.

Як повідомляв ІМІ, у жовтні 2023 року політтехнолог Володимир Петров публічно пригрозив шеф-редакторці порталу “Детектор медіа” Наталії Лигачовій “покаранням”, і він сам вирішуватиме, як вона буде покарана. Так він відреагував на її критичні висловлювання на шостій конференції National Media Talk. У своєму виступі Лигачова зазначила: те, “що Нацрада дала “Ісландії” ліцензію, – це нонсенс. Це – чорні політтехнологи, які працюють на Офіс президента, яким не місце ні в марафонах, ні в ютубі, ніде. Вова Петров – це той, хто привів колись тітушок на Майдан, які побили тоді Олю Сніцарчук з 5 каналу, це той, хто просував купу чорних технологій, і він зараз працює на Офіс президента. Мене дуже дивує, чому ніхто не підкаже Банковій, що це просто стидоба”.

У грудні 2021 року Петров став одним з ведучих оновленого державного каналу “Рада”. Проте через пару днів його відсторонили, коли він порівняв колишню канцлерку Німеччини Ангелу Меркель зі свинею. Тоді блогер Сергій Іванов заявив, що припинить співпрацю з телеканалом “Рада”, якщо Петрова відсторонять, однак не виконав цієї обіцянки. Втім, уже за три дні Петров повернувся в ефір телеканалу “Рада” в статусі експерта з ведучим Івановим.

Liked the article?
Help us be even more cool!