ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Оголошено підозру співробітнику ФСБ, який переслідував журналістку в Криму, – прокуратура АРК

29.01.2021, 16:08
Фото – прокуратура АРК / Суспільне
Фото – прокуратура АРК / Суспільне

Прокуратура автономної республіки Крим та м. Севастополя повідомила про оголошення підозри старшому слідчому-криміналісту слідчого відділу Управління ФСБ Росії в Криму, який перешкоджав українській журналістці на території півострова.

Про це повідомляється на сайті прокуратури АР Крим.

Згідно з повідомленням, йому оголошено про підозру за фактом перешкоджання законній діяльності української журналістки  (ч. 2 ст. 171 КК України). Раніше вказаному громадянину було повідомлено про підозру за фактом порушення недоторканності житла (ч. 2 ст. 162 КК України). 

У прокуратурі повідомили, що підозрюваний, бувши працівником Служби безпеки України, після окупації півострова Російською Федерацією перейшов на службу до незаконно створених слідчих органів РФ та своїми діями сприяв реалізації політики держави-окупанта щодо переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова.

“З цією метою “окупаційні слідчі” розпочали кримінальне переслідування однієї з українських журналісток у зв’язку з її професійною діяльністю, а саме публікацією статей, у яких об’єктивно висвітлювалися події, що відбувалися на території Кримського півострова. У рамках цієї “справи”  з метою здійснення психічного тиску “слідчі” провели ряд обшуків за місцем проживання  журналістки, її батьків та друзів”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначає прокуратура, підозрюваний та інші працівники російських правоохоронних органів створили умови, за яких потерпіла була вимушена залишити АР Крим. Надалі їй було “заочно повідомлено про підозру” та обмежено в’їзд на територію півострова.

Досудове розслідування в провадженнях зазначеної категорії проводить слідче управління  ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі.

Як повідомляв ІМІ, 13 березня 2015 року у квартирах батьків журналісток Центру журналістських розслідувань Анни Андрієвської та Наталії Кокоріної співробітники ФСБ Росії провели обшуки в межах кримінальної справи, порушеної за статтею 280.1 КК РФ (публічні заклики до порушення територіальної цілісності Росії) у зв'язку з публікацією на сайті матеріалу Анни Андрієвської про волонтерів батальйону “Крим”. 

У квітні 2015 року прокуратура АРК, створена при Генпрокуратурі України, відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного обшуку у квартирі Анни Андрієвської з боку співробітників ФСБ.

У червні 2019 року Солом'янський районний суд міста Києва зобов'язав РФ виплатити понад один мільйон гривень компенсації журналістці Анні Андрієвській, яка змушена була покинути окупований Крим і зазнала переслідувань з боку ФСБ.

Liked the article?
Help us be even more cool!