ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Огляд ІМІ: ракетний обстріл "Охматдиту" став топподією дня лише для британських медіа

Ракетний обстріл росіянами дитячої лікарні “Охматдит”, який стався 8 липня, став найважливішою подією дня для британських медіа, натомість для американських редакцій та журналістів інших країн відійшов на другий план. 

Таким є висновок експертів Інституту масової інформації після огляду сайтів світових медіа.

Аналіз матеріалів західних медіа щодо ракетного обстрілу “Охматдиту” показав різні підходи до висвітлення події та спростування фейкової позиції Росії. Деякі видання надали детальнішу та оперативнішу інформацію, включно зі спростуванням російських заяв, тоді як інші видання лише побіжно згадали про атаку або подали новину із затримуванням.

“Не всі західні медіа оперативно та точно висвітлили ракетний обстріл “Охматдиту”. Найкраще впоралися з цим завданням BBC, Associated Press та Reuters, які не лише оперативно подали новину, але й чітко спростували фейкову позицію Росії. Інші видання, такі як The New York Times, The Washington Post, Al Jazeera, Le Figaro, не надали достатньої уваги цьому інциденту та спростуванню російських заяв, що може свідчити про інші редакційні пріоритети”, – йдеться в огляді ІМІ.

Як писали іноземні медіа про ракетний удар по “Охматдиту” 

The Washington Post. Американське видання факт руйнування ракетою корпусу “Охматдиту” не винесло в окрему новину, а кількома рядками згадало в матеріалі про візит прем'єра Угорщини Віктора Орбана до Китаю. Новина не потрапила ані до топу, ані до другорядних, її розмістили в нижній третині стартової сторінки. У тексті новини влучання ракети в “Охматдит” згадується в четвертому абзаці, потім – у 27-му абзаці. Загалом ракетному удару по Україні присвячено лише чотири абзаци з 29, усе інше – міжнародним переговорам та реакціям на ці переговори.

The New York Times. На сайті американського видання топновиною 8 липня стали вибори в США. Новина про ракетний обстріл “Охматдиту” під заголовком “Росія завдала смертоносного удару по дитячій лікарні та по всій Україні” відійшла на третій план. Також цей текст потрапив до газети за 9 липня, у друкованій версії репортаж мав заголовок “Російський удар по дитячій лікарні в Києві” та був розміщений на першій шпальті та 8 сторінці.

У тексті розповідають про завдані збитки та втрати від російського ракетного обстрілу. Репортаж містить опис ситуації в “Охматдиті” після ракетного удару та коментарі свідків – лікарів і матерів. Також зазначається, що в лікарню влучила російська ракета Х-101. Російську пропаганду автори не цитували.

CNN. Топновиною сайту американського телеканалу 8 липня стали вибори у Франції та США. Ракетні обстріли України ввійшли до основних новин дня. У першій половині 9 липня репортаж опинився на другому місці. Частина матеріалу є репортажем з “Охматдиту” з коментарями працівників лікарні та матерів дітей, які тут лікувалися. Інша частина – реакція на ракетний обстріл, зокрема, нового прем’єр-міністра Великобританії Кейра Стармера, посадовців Франції, а також згадується, що Радбез ООН проведе спеціальне засідання, щоб обговорити “смертоносний удар Росії по дитячій лікарні”.

Поруч із цим у тексті наводиться заява міноборони Росії про те, що “Москва завдала ударів по “військово-промислових об'єктах України та авіабазах Збройних сил України” із застосуванням високоточної зброї великої дальності.

Associated Press. Американське інформагентство головною темою 8 липня медіа визначило вибори в США. Ракетний удар по Україні потрапив до переліку основних подій дня. Матеріал вийшов під заголовком “Російські ракети влучили в дитячу лікарню в українській столиці та вбили щонайменше 10 людей в іншому місці”. Текст кілька разів оновлювався, у підсумку в заголовок винесли, що це була найбільша російська атака за останні чотири місяці, під час якої влучили в дитячу лікарню. У матеріалі розміщено мапу Києва з місцями влучення ракет.

У статті згадується реакція українських посадовців та представників західних країн і міжнародних організацій. Заперечення російського міноборони щодо націлювання ракет на цивільні об’єкти супроводжується ремаркою, що заява про завдане ураження українською ракетою ППО є бездоказовим твердженням.

ВВС. Британський суспільний мовник ракетний обстріл України розмістив у топі на своєму сайті. Загалом у матеріалі вийшло 31 окреме повідомлення. У матеріалі пояснюється, що дитяча лікарня “Охматдит” – найбільший педіатричний заклад в Україні, наводяться коментарі лікарів та мам. Серед реакцій на ракетний обстріл наведено цитати кількох українських посадовців, британських прем’єр-міністра Кейра Стармера та міністра закордонних справ Девіда Леммі, представників ООН. Поруч з цим наводиться спростування росіян, що російські військові поцілили лише в “українські військово-промислові об’єкти та авіабази”, а в руйнуванні Києва російське міноборони звинуватило українську ППО. 

Guardian. Топновиною для британського видання стали вибори у Франції, одразу за цією темою йшов ракетний обстріл України. Серед реакцій на ракетну атаку наводяться цитати українських посадовців і низки представників західних країн та організацій, які засудили дії Росії. Репортаж Пьотра Зауера з “Охматдиту” Guardian подав окремим матеріалом під заголовком “Немає слів для цього”: жах через розстріл росіянами київської дитячої лікарні”. У цьому матеріалі “свідки висловлюють шок і огиду після смертоносного ракетного удару по найбільшій дитячій клініці України”.

Вранці 9 липня події в Україні та навколо України потрапили до топу Guardian.

Reuters. Британське агентство новин ракетну атаку на Україну зробило топновиною 8 липня. Цій темі присвятили одразу кілька матеріалів. Основна – “Російська ракетна атака вбила 36 осіб, потрапила в дитячу лікарню, повідомляє Україна”. Зі збільшенням кількості жертв новина редагувалася. У публікації наводиться реакція як українських, так і західних посадовців. 

Позиція Росії наводиться з уточненням від авторів, що “Москва неодноразово заперечувала націлювання на цивільних осіб та цивільну інфраструктуру, хоча її атаки вбили тисячі мирних жителів з моменту її вторгнення в лютому 2022 року”. Позицію Росії Reuters винесло в окрему новину, де вже не було згадки, що попередні заперечення Кремля вбивств цивільних розходилися з реальними жертвами серед мирних українців. Натомість із посиланням на заяву Москви зазначається, що російський ракетний удар по Україні був “помстою за напади на Росію”.

Al Jazeera. Катарська міжнародна телекомпанія 8 липня топовою новиною на сайті зробила матеріал із заголовком “Ізраїльські атаки в Газі вбивають 40 людей за день, тисячі змушені тікати”. Матеріал про ракетну атаку по Україні розмістили із заголовком “На дитячу лікарню напали: 31 людина загинула в результаті ракетних ударів по всій Україні”. Цей матеріал – добірка новин, яка оновлювалася в режимі реального часу. Загалом опубліковано 53 повідомлення. 

Свій live редакція розпочала з офіційних повідомлень української влади та світлин з “Охматдиту”. Далі наводилися реакції посадовців з ЄС, Великобританії, Франції, Італії, Нідерландів, Польщі, ООН. У цій же стрічці новин редакція розмістила повідомлення про обстріл Бєлгорода. У репортажі містяться коментарі потерпілих, пояснюється, що “Охматдит” – найбільша в Україні дитяча лікарня, яку вразила “російська гіперзвукова ракета”. У репортажі також наводиться позиція російського міноборони, що руйнування лікарні сталося внаслідок падіння української ракети ППО. Також цитується ексзаступник начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Романенко, який вважає, що напад на “Охматдит” був навмисним. 

Le Figaro. Французька газета основною темою 8 липня обрала вибори у Франції. Одразу за нею йшла Україна, де російська ракетна атака описується одним абзацом. У цій новині не згадується “Охматдит” і навіть не зазначається, що руйнувань зазнала саме дитяча лікарня. Дитяча лікарня згадується лише в наступному абзаці, який описує реакцію Зеленського на ракетну атаку. 

Водночас жодним чином не пояснюється, що це за лікарня, що вона є найбільшою в Україні, що вона є діючою, що під час прильоту ракети в ній проводились операції. Далі в матеріалі Le Figaro описується реакція міжнародної спільноти: Франції, США, ООН, Великобританії. Усі вони – про засудження ракетної атаки по цивільних об’єктах, зокрема й дитячій лікарні. У реакції британського дипломата згадується, що йдеться про “Охматдит”. Реакція Росії не згадується. Натомість ідеться про візит прем’єр-міністра Індії до Москви.

Пізніше на сайті Le Figaro з’явився ще один матеріал – “Україна: Володимир Зеленський обіцяє відповісти на масовані та смертоносні атаки Росії”. У новині цитується допис Володимира Зеленського про наслідки російського ракетного обстрілу, від яких постраждали Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Слов’янськ та Краматорськ: “Постраждали житлові будинки, інфраструктура та дитяча лікарня, одна з найбільших у Європі”. Тут уже автор зазначає, що під обстріл потрапила дитяча лікарня “Охматдит”. Також згадується заперечення Росії щодо причетності до атаки, що нібито пошкодження було спричинене падінням українських зенітних ракет. Але позиція Москви спростовується українськими спецслужбами, які стверджують, що “Охматдит” був уражений ракетою Х-101.

Liked the article?
Help us be even more cool!