ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Низка ГО закликає громадський сектор об'єднуватися для захисту від законопроєктів Дубінського

30.07.2020, 15:12
Фото - speakeasypolitical.com
Фото - speakeasypolitical.com

Консорціум організацій у складі ІСАР Єднання, Центру демократії і верховенства права та Українського незалежного центру політичних досліджень закликають увесь громадський сектор об’єднуватися для захисту від законодавчих атак. 

Про це йдеться у заяві консорціуму щодо дискредитації громадянського суспільства, оприлюдненій 30 липня на сайті Центру демократії та верховенства права.

У заяві йдеться, що громадський сектор “перебуває під системним тиском і дискредитацією”, зокрема, через цілу серію законопроєктів, зареєстрованих у Верховній Раді, яка “має на меті створити безпрецедентні перешкоди для роботи громадських і благодійних організацій”. 

У заяві перелічуються ідеї із законопроєктів:

  • запровадження перевірки працівників громадських організацій на “детекторі брехні”;
  • заборона колишнім державним службовцям працювати в громадських організаціях, а громадським активістам – йти на держслужбу чи до наглядових рад державних підприємств;
  • зобов’язання організацій подавати безліч додаткових звітіві запровадити такі бюрократичні перепони, щоб повністю паралізувати нашу роботу.

Заявники наголошують, що останній законопроєкт (Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення оприлюднення інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань - ред.), текст якого був оприлюднений 27 липня, “дає чиновникам усі інструменти для тиску, переслідувань, безпідставних штрафів аж до припинення роботи”.

“Автори законопроєкту стверджують, що організації, які отримують понад 50% фінансування з-за кордону, нібито перебувають під “іноземним впливом”. Водночас, бізнес, який залучає іноземні кредити та інвестиції та напряму співпрацює з урядами інших країн, постійно відчуває публічну підтримку та схвалення цієї роботи. Найбільший же отримувач коштів від інших країн-донорів (майже 88% від усієї міжнародної технічної допомоги) – це сама українська держава (джерело – сайт Мінекономіки)!”, - йдеться у заяві.

Заявники зазначають, що завдяки коштам і підтримці інших країн, громадянське суспільство здійснює гуманітарні місії, допомагає ветеранам і людям з інвалідністю, захищає права людини, дбає про екологію, навчає молодь і людей пенсійного віку, промотує українську культуру та рухає реформи вперед. 

“Ми, консорціум організацій у складі ІСАР Єднання, Центру демократії і верховенства права та Українського незалежного центру політичних досліджень, вимагаємо зупинити дискредитацію громадянського суспільства! Ми закликаємо кожну громадську і благодійну організацію доєднатися до цієї заяви. Об’єднаним голосом громадянського суспільства ми маємо захистити нашу гідність і наше право безперешкодно працювати на благо України!”, - йдеться у заяві.

Приєднатись до заяви можна тут.

Як повідомляв ІМІ, 27 липня нардеп Олександр Дубінський вніс у Верховну Раду законопроєкт №3936 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення оприлюднення інформації про фінансування діяльності громадських 

У пояснювальній записці Олександр Дубінський пише, що цей законопроєкт спрямований на “запровадження прозорої звітності” для ГО, які отримують понад 50% фінансування з-за кордону. 

29 травня 2020 року Олександр Дубінський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №3564 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прозорості діяльності громадських об'єднань з іноземною підтримкою).

Одна із запропонованих змін – заборона екскерівникам громадських об'єднань очолювати державні, комунальні та казенні підприємства, якщо очолювані ними ГО більш ніж 50% фінансування отримували з-за кордону. Відповідну норму нардеп пропонує внести до Господарського кодексу.

Liked the article?
Help us be even more cool!