ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада надала низку рекомендацій щодо подання заяв, зміни власника та реєстру

Нацрада
Фото – фейсбук Нацради

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення надала додаткові  рекомендації щодо подання заяви в разі зміни кінцевого бенефіціарного власника, внесення змін до реєстру, оновлення відомостей про структуру власності.

Рекомендації оприлюднено на сайті Нацради.

Обов’язок подання до Нацради заяви в разі зміни кінцевого бенефіціарного власника, ключових учасників чи власників істотної участі

  • Заяву потрібно подати впродовж 45 робочих днів із дня, коли відбулися відповідні зміни. 
  • Це стосується суб’єктів у сфері аудіовізуальних медіа чи постачальників електронних комунікаційних послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотного спектра (крім суб’єктів, які здійснюють діяльність як ФОП).
  • У разі неподання, несвоєчасного подання або подання недостовірної та/або неповної інформації Нацрада може призначити позапланову перевірку. 
  • Суб’єкт у сфері медіа відповідає за порушення вимог законодавства, якщо Нацрада за результатами перевірки вирішила застосувати заходи реагування, передбачені Законом України “Про медіа”. 

Відповідальність за неподання у визначені строки заяви про внесення змін до Реєстру суб’єктів у сфері медіа

  • Неподання у визначені Законом України “Про медіа” строки заяви про внесення змін до Реєстру суб’єктів у сфері медіа належить до значних порушень (пункт 14 частини третьої статті 110 закону).
  • За значні порушення до суб’єктів у сфері аудіовізуальних медіа застосовується штраф.
  • За значні порушення до суб’єктів у сфері лінійних аудіовізуальних медіа застосовується штраф у розмірі 10% суми ліцензійного збору для ліцензіатів або від 5 до 40 мінімальних заробітних плат на день вчинення порушення для реєстрантів.

Оновлення відомостей про структуру власності комунальних телерадіоорганізацій

  • Для реформування комунальних телеорганізацій у місцеві публічні аудіовізуальні медіа передбачено шість місяців із дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні (відповідно до пункту 38 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про медіа”).
  • Для цього органи місцевого самоврядування мають ухвалити рішення про реорганізацію відповідних комунальних телерадіоорганізацій у місцеві публічні аудіовізуальні медіа.
  • Зазвичай органи місцевого самоврядування мають 100-відсоткову частку власності комунальних телеорганізацій.
  • Вимоги щодо прозорості структури власності не поширюються на структуру власності суб’єктів у сфері публічних аудіовізуальних медіа, а також суб’єктів у сфері медіа, які засновані органами місцевого самоврядування (відповідно до частини третьої статті 25 Закону України “Про медіа”).
  • Тому в таких медіа, зазначає Нацрада, кінцевого бенефіціарного власника і ключових учасників немає, а власником істотної участі є відповідний орган місцевого самоврядування.
  • Нацрада радить комунальним телерадіоорганізаціям надати відомості про структуру власності із зазначенням змін, що відбулися (було / стало), з урахуванням вимог Закону України “Про медіа”. Раніше такі медіа звітували щодо структури власності відповідно до Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, але він втратив чинність.
  • Відомості про структуру власності комунальних телерадіоорганізацій можна надсилати на поштову адресу Нацради  вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601 або в електронній формі на адресу [email protected].

Як повідомляв ІМІ, у липні Нацрада повідомила, що тестує електронний кабінет для суб’єктів у сфері медіа, у зв'язку з чим пропонує реєстрантам спробувати подати електронні заяви.

Liked the article?
Help us be even more cool!