ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Національна академія Чайковського заборонила викладання російською – Кремінь

13.02.2023, 14:02
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Національна музична академія України ім. П. І. Чайковського заборонила викладання російською мовою освітніх компонентів та їхніх складових.

Про це в інтерв’ю Главкому повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, пише Читомо.

За його словами, зараз чимало вищих навчальних закладів українізують освітній процес, витісняючи мову окупантів. Кремінь каже, що це елемент корпоративного рішення, який дуже важливий для студентів.

“Є університети, які йдуть на випередження. Так, Харківський університет ім. Каразіна запровадив посаду мовного омбудсмена, яким став завідувач кафедри української мови. Києво-Могилянська академія взагалі заборонила використання російської мови у своїх стінах внутрішнім документом. Тим самим вони хочуть витиснути недержавну мову та збільшити присутність української. Це був елемент корпоративного рішення, дуже важливий для здобувачів освіти”, – зазначив Тарас Кремінь.

Крім того, у Південноукраїнському національному педуніверситеті ім. Ушинського збираються обрати уповноваженого із захисту державної мови, але серед студентів.

За словами Кременя, ВНЗ, які вирішили відмовитися від російської, може бути ще більше.

Як повідомляв ІМІ, 27 січня в Києво-Могилянській академії затвердили нові правила внутрішнього розпорядку,  які передбачають заборону вживати в закладі російську мову.

Тарас Кремінь підтримав рішення академії, зазначивши, воно відповідає мовному законодавству.

У січні 2023 року вчена рада Харківського національного університету імені В. Каразіна призначила свого мовного омбудсмена.

26 грудня 2022 року Національна музична академія ім. П. І. Чайковського не вирішила, чи потрібно вилучати ім'я російського композитора з назви закладу, та відклала це питання для подальшого вивчення. У червні вчена рада Національної музичної академії (НМАУ) вирішила зберегти ім'я композитора Петра Чайковського в назві закладу. 

Після цього студенти та випускники НМАУ оприлюднили листа, у якому підтримали “виключення імені російського композитора з назви нашого навчального закладу”.

У липні Експертна рада МКІП з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму рекомендувала колективу Київської консерваторії відмовитися від прізвища композитора в назві.

Liked the article?
Help us be even more cool!